Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter massiv kritik mot hatlistan – Google hänvisar till svensk lag

”På vår plattform har vi tydliga policys och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena”, sa Googles Sverigechef Anna Wikland i torsdags.
Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL
Helle Klein.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Willy Silberstein
Foto: Pressbild
Anna Wikland.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Google har hänvisat till ”tydliga policys” – men har inte tagit bort en antisemitisk lista från sin sökmotor.

Nu säger man att innehållet inte framstår som olagligt enligt svensk lag.

– De gömmer sig bakom lagen, säger Helle Klein, som är på listan.

– De måste göra bedömningar utifrån etiska utgångspunkter, säger Willy Silberstein.

På söndagskvällen tog dock Google bort listan från sökresultat i Sverige.

På en antisemitisk hemsida listas svenska judar med namn, bild, arbete och konspirationsteorier kring judendomen.

Hemsidan sprids via Google, som inte har tagit bort den från sin sökmotor. Expressen har frågat Google om det är förenligt med deras policy att via sökträffar sprida ett material där Förintelsen relativiseras och överlevare beskrivs starkt nedsättande.

Tidigare har Google, förutom att hänvisa till lagen, sagt att man har ”tydliga policys”. 

”Visar det sig att innehållet bryter mot våra policyer eller lokal lagstiftning agerar vi”, skrev Googles presschef Farshad Shadloo i söndags.

– På vår plattform har vi tydliga policys och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. Är det hot och sånt som inte är okej enligt svensk lag, då måste man polisanmäla det, sa Googles Sverigechef Anna Wikland i torsdags.

Drabbade: Google gömmer sig bakom lagen

Nu – efter massiv kritik – säger dock Google att man lutar sig mot svensk lagstiftning. På lördagen svarade Googles presschef Farshad Shadloo i ett mejl att man följer svensk lag. Google väljer nu också att uttala sig specifikt om en sida, trots att man i söndags sa att man inte uttalar sig om specifika klipp eller kanaler.

”Vi håller verkligen med om att detta är stötande innehåll, och inte den sortens resultat de flesta människor skulle vilja se. Men XX (namn på plattformen, reds. anm.) i fråga, hur motbjudande den än är, framstår ej att vara olaglig enligt svensk lag. Om en domstol skulle slå fast att den är olaglig, skulle vi självklart ta bort den direkt från våra sökresultat”.

Både Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, och journalisten Willy Silberstein nämns på hemsidan och anser att Google gömmer sig bakom lagen som inte tar bort sidan från sökmotorn. Google har endast lovat att deras namn på sidan inte ska synas i sökresultaten.

– De har ju en företagspolicy och grundvärderingar och måste börja leva upp till det. Det är fegt och oetiskt och de gör faktiskt bort sig, säger Klein.

– Google måste tänka lite längre än bara formellt följa lagen. De har ju ett ansvar för vad de publicerar. Om de tycker att det här materialet är olämpligt och oetiskt; ta bort det, säger Silberstein.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och Brottsofferjourens ordförande, håller med:

– Jag förstår att det är en gränsdragningsfråga mellan yttrandefrihet och det som är uppenbart straffbart. Men det finns också en etisk princip. Allt som inte är olagligt är inte etiskt rimligt.

Sven-Erik Alhem: Ändra lagen

Alhem säger att det i dag i praktiken är omöjligt att kunna lagföra någon för sidan då den inte har någon ansvarig utgivare. Han vill även ändra lagen så att grovt förtal, som hemsidan enligt honom kan handla om, blir ett allmänt åtalsbrott. Det betyder att åklagare ska vara skyldig att inleda förundersökning, som det är med olaga hot. I dag måste personer själva driva en process.

– Det svåra är att de som är berörda måste anmäla det här för att det ska bli någon förtalsutredning av det. Det är en skillnad på om det står ”judesvin” eller direkt att Förintelsen aldrig ägt rum – det hade varit direkt, fastställbart som brottsligt. Men här gör man det mer försåtligt, för att man ska kunna klara sig undan straffansvar. Sedan är det svårt att kunna härleda den här bloggen till en viss person, har han sagt.

Google har efter flera påstötningar under veckan dock börjat stänga kanaler och plocka ner videos med bland annat antisemitiskt och upphovsrättsskyddat innehåll på Youtube.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.