Efter lugn midsommar – ökat tryck på Arlanda

SAS varslar om lockout på Arlanda.
Efter en lugnare midsommarhelg ökar nu kötiderna på Arlanda igen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har varit långa köer på termianal 5 på Arlanda under juni.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarsemestrarna har börjat resa. 

Efter en lugnare midsommarhelg ökar nu kötiderna på Arlanda igen. 

– Det kommer vara högt tryck i sommar och det får man räkna med. Vi jobbar för att få ner kötiderna, säger Fredrik Elgh vid Swedavias pressjour. 

Efter kökaoset på Arlanda tidigare i juni kom en stabil midsommarhelg med kötider på omkring 15 till högst 30 minuter. Nu har trycket ökat igen och på måndagsmorgonen rapporterades kötider runt 45 minuter. 

– Det har varit ganska högt tryck på morgonen, säger Fredrik Elgh, pressjouren vid Swedavia. 

Det är på terminal 5 som kötiden är upp till 45 minuter till säkerhetskontrollerna, men enligt Swedavia ska det inte vara några större förändringar sedan helgen. 

– Det är som vi har sagt tidigare, det kommer vara högt tryck i sommar och det får man räkna med. Vi jobbar för att få ner kötiderna. 

Swedavia uppmanar resenärer att vara förberedda och sedan början av juni gäller en tre-timmars-regel: Passagerare får inte inte komma tidigare än tre timmar före avgång. Man uppmanar också att hålla kontakt med sitt flygbolag för eventuella förändringar och för att veta när incheckningen av bagaget startar. 

Det är svårt att säga hur pass långa köerna kan bli under kommande veckan, enligt Swedavia, men företaget har tidigare uppgett att trycket på Arlanda kommer fortsätta öka. 

– Det har blivit lättnader men det kommer vara en tuff sommar, sade Fredrik Elgh på midsommarafton. 

Se även: 

Johan Forssell (M) nära att missa flyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.