Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter loggan – så ska Liberalerna förändras

Jan Björklund frågades ut på Expressens redaktion.

Foto: Sven Lindwall

K-G Bergström intervjuade Jan Björklund i Expressen TV på måndagen.

Ingen har väl missat loggan. Men förutom den: hur ska Liberalerna skilja sig från Folkpartiet?

K-G Bergström tycker att partiet mest låter som gamla Moderaterna.

– Vår politik bygger också på en social välfärdsstat. Jämställdhet mellan kvinnor och män, den typen av värderingar som gamla Moderaterna inte förknippas med, säger Jan Björklund.

"Men... är inte det där otroligt likt en penis?" Det dröjde inte länge innan Liberalernas nya logga snuskhånades av nästan alla.

– Jag tänkte på samma sak, konstaterade Jan Björklund efter presentationen.

Men partiet bytte inte bara logga, utan även namn. Från Folkpartiet till Liberalerna. Namnbytet kommer även synas i en omläggning av politiken, i alla fall till viss del.

– Vi byter namn på partiet som en del av vår förnyelse, men också för att bli lite tydligare. Vi är liberaler och är väldigt stolta över det. Jag tyckte om namnet Folkpartiet, men det är väldigt neutralt, säger Jan Björklund i "K-G Bergströms partiledarutfrågning" på Expressen TV.

Jan Björklund: "Vi har lagt om vår migrationspolitik"

K-G Bergström: Skulle det inte behövas någon kursförändring med tanke på opinionssiffrorna?

– Vi har gjort ganska stora förändringar. Vi kan inte gå till val på det program vi gick till val på 2014. Vi har lagt om vår migrationspolitik, vår integrationspolitik, vi går fram på det marknadsekonomiska området med startjobb, lägre ingångslön och en radikal omläggning av vår bostadspolitik.

Liberalerna har i debatten märkts bland annat genom en hårdför argumentation kring lägre ingångslöner för nyanlända. Stärkt försvar av Gotland är en profilfråga sedan länge.

Jan Björklund: "Detta behövs ju"

K-G Bergström, Expressens inrikespolitiska kommentator, tycker att Liberalerna låter som gamla Moderaterna. Med slopad värnskatt för de med högst inkomsterna, satsningar på kärnkraften och fler nya poliser än vad de övriga borgerliga partierna vill ha.

K-G Bergström: Är det gammelmoderaterna du leder?

– Haha, nej. Man får ta ställning till de olika politiska förslagen om de är bra för Sverige eller inte. Detta behövs ju. Vi behöver stärka försvaret nu när Ryssland rustar upp, säger Jan Björklund.

När Moderaterna lanserade epitetet Nya Moderaterna ville man närma sig den politiska mitten. Jan Björklund menar att det finns en stor skillnad mellan hans parti och de gamla, mer högerorienterade, Moderaterna.

– Vår politik bygger också på en social välfärdsstat. Jämställdhet mellan kvinnor och män, den typen av värderingar som gamla Moderaterna inte förknippas med, säger han.