Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Lars Vilks död: Utredningen läggs ner

Livvaktsgruppen om förlorade kollegerna: Professionella och hängivna
Det var den 3 oktober 2021 som dödsolyckan inträffade utanför Markaryd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konstnären Lars Vilks blev 75 år.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Förundersökningen efter frontalkrocken där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom läggs ner, meddelar Åklagarmyndigheten.

Det var en olycka, enligt chefsåklagaren.

– Det finns helt enkelt inte fog för att tro att det här har skett till följd av en yttre påverkan, säger Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Det var den 3 oktober förra året som konstnären Lars Vilks, 75, dog i en frontalkrock med en lastbil utanför Markaryd. 

Han var skyddspersonen som färdades tillsammans med två poliser – som också omkom i kraschen när bilen kom över på andra sidan ett mitträcke. 

Åklagaren har utrett tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Utredningen visar att det mest troliga är att ett däck på polisfordonet gått sönder varpå föraren tappat kontroll över fordonet som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen. 

Det finns inga filmer eller ljudupptagningar inifrån bilen som Lars Vilks färdats i – men däremot har en ljudupptagning från en övervakningskamera en bit från platsen varit av vikt för utredningen. 

– Den har inte filmat själva händelsen men det finns ett ljudspår och det har varit av glädje för den tekniska analysen. Där har man kunnat jämföra de här ljuden med ett repetitivt mönster i vägbanan, som nu när man kan dra slutsatser av det, sammantaget talar för att däcket har gått sönder, säger chefsåklagare Per Nichols.

Pusslet utmaning

En av de största utredningstekniska utmaningarna har varit att pussla ihop de tekniska fynden och spåren som består av fragment av olika slag, säger chefsåklagare Per Nichols. 

– Ett mycket tragiskt förhållande är att samtliga i polisfordonet omkom. Därför finns ju inga personer att ställa några frågor till. Man får dra slutsatser utifrån fynd i och runt fordonet, i lastbilen, man får titta på exempelvis den här ljudupptagningen med mera. 

Polisen har utrett tre brottsmisstankar i samband med frontalkrocken.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utredningen har visat att det handlade om en olycka.
Foto: Jens Christian / KVP

Åklagaren: ”Inget brott har begåtts”

Parallellt med åklagarens utredning har polismyndigheten bedrivit en förundersökning om mord, eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i polisbilen.

Förundersökningsledaren beslutade under onsdagen att även den utredningen läggs ner, och att det inte finns någon grund för misstanke om mord. 

– Vi har i polisens utredning tittat på om det fanns tecken på yttre påverkan som orsakat olyckan. Vår utredning har klarlagt att det var en olycka och att det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord, vilket innebär att förundersökningen nu läggs ned, säger Mikael Wessling, förundersökningsledare vid Polisens nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande.

Bytte bil i Jönköping

Under transporten från Stockholm till Skåne användes två så kallade skyddsfordon, vilket framgår av polisens utredning. De var av typen Range Rover Sentinel från 2016 och hade särskilt utrustats av tillverkaren.

Lars Vilks färdades först i den ena bilen. På grund av polistaktiska skäl bytte han fordon i samband med att man tankade i Jönköping.

Sista filmen på Lars Vilks innan olyckan på E4

Vännen filmade Vilks i konstverk som simulerade bilkrasch: ”Kusligt när jag ser den i dag”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.