Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter läckorna – nu ställs Zuckerberg till svars i EU

Facebooks vd Mark Zuckerberg kommer att frågas ut i EU-parlamentet under tisdagen. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Facebook-vd:n har efter kritik gått med på att utfrågningen ska livesändas. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Mark Zuckerberg kommer att frågas ut i EU-parlamentet under tisdagen. 

Facebook-vd:n har efter kritik gått med på att utfrågningen ska livesändas. 

– Det är bra att mötet med Zuckerberg kommer vara tillgängligt för allmänheten. Man behöver gå till botten med om det finns ett affärsintresse för Facebook att sälja ut användarnas uppgifter, säger Fredrik Federley, Centerpartiets Europaparlamentariker, som kommer att delta vid mötet.

Utfrågningen av Mark Zuckerberg kommer att äga rum under tisdagen 22 maj klockan 19.15. Gruppledare i EU-parlamentet och lagstiftare kommer att delta. Efter kritik från EU-toppar har Facebook-grundaren också gått med på att mötet livesänds.

– Det är bra att mötet med Zuckerberg kommer vara tillgängligt för allmänheten. Man behöver gå till botten med om det finns ett affärsintresse för Facebook att sälja ut användarnas uppgifter, som kan användas på ett sätt som användarna inte vill vara med att bidra till, säger Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C) som kommer att delta på mötet.

 

LÄS MER: Skrytet: Vår roll i Trumps seger var avgörande 

 

Fredrik Federley, Centerpartiets Europaparlamentariker.Foto: KRISTOFER SANDBERG

2,7 miljoner européer drabbades i dataläcka

Facebook och Mark Zuckerberg har varit föremål för kritik sedan skandalen kring dataanalysbolaget Cambridge Analytica rullades upp. Det nu nedlagda företaget ska ha haft tillgång till data från 87 miljoner Facebook-användare utan deras tillåtelse. Uppgifterna ska ha använts för att påverka väljare i Donald Trumps valkampanj 2016. Runt 2,7 miljoner av de drabbade ska ha varit européer, enligt EU-kommissionen. 

– Europa är en stor marknad för Facebook, så de har ett stort affärsintresse i att se till så att relationen till EU fungerar väl. Finns det luckor så kommer dessa behöva täppas till, säger Fredrick Federley (C).

 

LÄS MER: Härvan växer kring skandalbolaget 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.