Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kuppen i Myanmar – EU kan införa sanktioner

Tre personer sköts till döds under demonstrationer mot Burmas militärjunta under lördagen.
Foto: AUNG-SHINE / AP TT NYHETSBYRÅN
EU kan införa sanktioner mot Myanmar.
Foto: NYEIN CHAN NAING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tre personer sköts till döds under demonstrationer mot Myanmar militärjunta under lördagen.

Dödsskjutningarna har kritiserats av världsledare, och nu uppger nyhetsbyrån AFP att EU är beredda att införa sanktioner mot landet.

Det har varit starka protester i Myanmar sedan landets ledare Aung San Suu Kyi greps den 1 februari efter en militärkupp.

Efter statskuppen har tiotusentals demonstranter krävt att Suu Kyi släpps på fri fot, samtidigt som man uppmanat militärjuntan att avgå.

Militären har svarat med att stänga ner internet och rulla militärpropaganda på den statskontrollerade tv-kanalen MRTV.

I lördags sköts tre personer till döds efter att ha demonstrerat mot militären, och det markerar den hittills dödligaste dagen sedan militärkuppen.

Nu reagerar omvärlden.

Jag fördömer det dödliga våldet i Myanmar. Att använda dödligt våld, hot och trakasserier mot fredliga demonstranter är oacceptabelt. Alla har rätt till att fredligt samlas. Jag uppmanar alla att respektera valresultatet och återgå till civilt styre.”, skriver FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på Twitter.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP så är EU beredda att införa sanktioner mot landet för att försöka få bort militärjuntan.

https://twitter.com/antonioguterres/status/1363280311233167361

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.