Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter kritikstormen: Borg blev överkörd

Reaktionerna på Anders Borgs utspel om sänkta studiebidrag orsakade panik i regeringskansliet - och Fredrik Reinfeldt krävde att det drogs tillbaka. Foto: Jens L'Estrade

Reaktionerna på Anders Borgs utspel om sänkta studiebidrag orsakade panik i regeringskansliet - och Fredrik Reinfeldt krävde att det drogs tillbaka.

Partiledarna tvingades i sista stund komma överens om nya skattehöjningar i vårbudgeten och finansministern kördes över.

Expressen har granskat spelet bakom budgeten och kan i dag avslöja att det var utbildningsminister Jan Björklund som var ansvarig för idén som retade upp landets 300 000 studenter.

Studiebidraget

20 februari: Anders Borg berättar om förslaget att sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden.

21 februari: Studentorganisationer protesterar i Stockholm och 12000 personer har skrivit under en namninsamling mot sänkningen.

27 februari: Protestaktioner i hela landet.

3 mars: Fredrik Reinfeldt föreläser på Uppsala universitet - och kaos utbryter när några studenter protesterar.

4 mars: Anders Borg föreläser på Lunds universitet och avbryts av en student som sedan släpas ut av vakter.

13 mars: Fredrik Reinfeldt berättar att regeringen backar och drar tillbaka förslaget om sänkt studiebidrag.

BUDGETEN

Minus i plånboken:

# Fordonsägare får höjd skatt med mellan 100 och 800 kronor per år, beroende på hur mycket koldioxid bilarna släpper ut. Detta ska ge cirka 1,5 miljarder kronor under 2015.

# Snusskatten höjs med 22 procent vilket innebär att en dosa lössnus kan bli upp till sex kronor dyrare.

# Skatten på cigaretter höjs med tre procent, vilket motsvarar en prishöjning med upp till två kronor per paket. De föreslagna skattehöjningarna på tobak väntas öka skatteintäkterna med 790 miljoner kronor per år.

# Alkoholskatten höjs. En flaska vin som i dag kostar 59 kronor blir två kronor dyrare. Skattehöjningen väntas ge 760 miljoner kronor per år.

# För den som inte betalar studielånsinbetalningarna i tid höjs påminnelseavgiften från 200 kronor till 450 kronor.

# Avdragsrätten för privatpensionssparande begränsas genom att det fasta beloppet sänks från 12 000 till 2 400 kronor per år. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 2,88 miljarder kronor för år 2015.

Satsningar:

# Regeringens utbildningspaket beräknas under 2015 kosta cirka fem miljarder kronor. Består bland annat av en förstärkning av förskolan, ökad undervisningstid i matematik, förstärkt sommarskola, utökade platser på lärarutbildningen och en examenspremie för speciallärare och ämneslärare.

# En satsning på ökad tillgänglighet och kompetens i vården kostar cirka 520 miljoner kronor under 2015. Antalet platser på specialistsjuksköterske- och barnmorseutbildningen ska öka.

# En satsning på förbättrat företagsklimat kostar 760 miljoner kronor under 2015. Bland annat införs en ny ersättning för höga sjuklönekostnader och stödet för utbyggt bredbandsnät på landsbygden ökar.

# Regeringen ökar anslaget för migration med 2,7 miljarder kronor, vilket beror på ökat antal asylsökande. Samtidigt minskar det internationella biståndet med cirka 960 miljoner kronor.

Höjda skatter på alkohol och tobak, högre fordonsskatt, minskad avdragsrätt för privat pensionssparande. Så ska skolsatsningarna i regeringens vårbudget finansieras, enligt finansminister Anders Borg.

En budget som egentligen skulle sett annorlunda ut.

 

Torsdagen den 20 februari:

Finansminister Anders Borg håller tidigt på morgonen presskonferens om utvecklingen i svensk ekonomi. Han använder begreppet som lanserats av statsminister Fredrik Reinfeldt tre dagar tidigare:

- Allt måste finansieras - krona för krona.

Därför ska bidragsdelen i studiemedlet sänkas med 300 kronor per månad, samtidigt som lånedelen höjs med 1 300 kronor per månad, enligt finansministern.

- Studenterna har fått en väldigt kraftig ökning av fribeloppen, säger Anders Borg och konstaterar att det "är rimligt med tuffare regler för bidragsdelen."

Budgetposten ska ge 800 miljoner kronor till statskassan, mindre än en promille av statens inkomster.

- Det är ingen stor sak. Frågan har inte ens varit uppe för någon större diskussion mellan partiledarna när Borg går ut med förslaget, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

Men protesterna blir enorma.

På ett dygn har en namninsamling mot sänkningen resultatet i över 12 000 underskrifter på nätet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör gemensam sak och lovar att inte sänka studiebidragen. I studentstäder i hela landet arrangeras protestmöten.

Förslaget kritiseras också hårt mellan skål och vägg i den moderata riksdagsgruppen - vilket når regeringskansliet. I Rosenbad råder panikstämning.

- Moderaterna är då väldigt stressade. De vill dra tillbaka förslaget med en gång, berättar en källa.

- Uppenbarligen underskattas kraften i protesterna. Men det är märkligt. De borde kunnat förutse att det skulle bli bråkigt.

Expressen kan nu avslöja att det kontroversiella förslaget egentligen kommer från Jan Björklund och utbildningsdepartementet.

Med små ekonomiska ramar och "krona för krona"-linjen är pressen stor att hitta finansiering för viktiga vallöften - och alla måste bidra.

- Tjänstemän, statssekreterare, partiledare - alla - fick i uppgift att hitta finansiering till våra skolreformer, säger en källa.

Och på pappret ser det bra ut. Samtidigt som bidragsdelen ska minskas höjs ju lånedelen.

- Moderaterna går i spinn över hur bra det är. Det som ska kommuniceras är att studenterna får mer pengar i plånboken - och samtidigt lyckas vi få nästan en miljard i finansiering till annat, konstaterar en person med insyn i budgetprocessen.

Men något går snett.

Bland kritikerna finns till exempel Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton, som inte har en aning om att förslaget egentligen kommer från utbildningsdepartementet och hans eget parti.

- Vi hade inte hunnit informera tillräckligt internt, uppenbarligen, säger en källa.

 

Måndagen den 3 mars:

Statsminister Fredrik Reinfeldt går upp på scen i universitetsaulan i Uppsala. 1 200 studenter är där för att lyssna på hans föreläsning om valrörelsens viktigaste frågor. Han inleder med att tala om det som händer i Ukraina, och börjar sedan tala om jobb och ekonomi - men avbryts.

Kaos utbryter framför scen när någon försöker sätta upp en banderoll och skriker att det inte spelar någon roll vad statsministern har att säga eftersom han gör så att "alla inte har råd att plugga".

 

Tisdagen den 4 mars:

Anders Borg föreläser på Lunds universitet och avbryts av en ung student som vill prata om studiebidraget.

- Ursäkta, finansministern, jag måste avbryta dig, jag arbetar åtta timmar, säger hon.

Sydsvenskan rapporterar dagen därpå att "den unga kvinnan som oväntat har rest sig upp har fått finansministern att tystna, men hon hinner inte fortsätta innan vakter släpar ut henne och ett par andra personer."

Moderaterna har fått nog. Studentbidraget är på väg att bli en valfråga som kan sänka alliansen. Fredrik Reinfeldt är mycket bekymrad.

Förslaget måste dras tillbaka och ny finansiering hittas, snabbt.

Partiledarna kommer överens om att det enklaste är att höja skatten på snus och alkohol ytterligare.

- Man lägger på lite till och får därmed ihop budgeten, säger en källa i regeringskansliet.

 

Torsdagen den 13 mars:

Morgonen börjar på sämsta möjliga sätt för partiledarna som nu är överens om att offentliggöra beskedet om att förslaget dras tillbaka. Finansminister Anders Borg har några dagar tidigare intervjuats av Sydsvenskan och på morgonen publiceras artikeln där han försvarar sänkningen av studiebidraget.

Men det kan inte hjälpas. Borg körs över.

I SVT:s Rapport berättar statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen backar och statsvetare konstaterar att den stora kritikstormen är orsaken.

Regeringens slutsats:

En miljon snusare är inte lika farliga som 300 000 studenter.