Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken: Stockholm öppnar för 70-plussare

Region Stockholm öppnar upp vaccinationen för de som är 70 år och äldre.
Magnus Thyberg, vaccinsamordare
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationslokalerna har ekat tomma i Stockholm.

För att fler ska dyka upp kommer tidsbokningen att öppnas upp så att även de 70-plussare som inte fyllt 75 kan få en spruta. 

Strax efter beskedet kraschade regionens app för tidsbokning. 

Region Stockholm har i flera dagar haft problem med lediga vaccinationstider – under onsdagen fanns det så många som 6 000 lediga platser.

Orsaken till så få sökt sig till de bokningsbara vaccinationerna är oklart, men Stockholms vaccinsamordnare Magnys Thyberg vidhåller att vaccinationerna går framåt.

Nu ska mer än hälften av gruppen mellan 75-79 år blivit vaccinerade och därför öppnas bokningen upp för dem mellan 70-74.

– Vi har så klart hög prio på de äldre och många är redan inbokade på våra vårdcentraler. För att ha hög fart och utnyttja den kapacitet vi har öppnar vi upp så fler kan boka, säger Magnus Thyberg till Expressen. 

Kritik från PRO

Vaccinationsbokningarna har fått mycket kritik, bland annat från Pensionärernas riksorganisation i Stockholm som tycker att regionen brustit i informationsarbetet.

– Man har inte vetat om att tiderna fanns helt enkelt, säger Curre Hansson, ordförande i PRO Stockholm, till TV4-nyheterna.

En annan faktor som kritiserats är att bokningarna kräver digitalt Bank-ID – vilket kan exkludera de mindre teknikkunniga.

Regionen kommer i veckan att skicka ut ett brev till alla personer över 70 år där de detaljerar hur man bokar tid även utan Bank-ID.

– Nu skickar vi också brevet med information om hur man bokar tid för vaccination till de som är mellan 70 och 74 år och så snart man fått brevet kan också de utan bank-ID boka sin vaccination via sin vårdcentral, säger Magnys Thyberg i pressmeddelandet.

Appen Alltid öppet kraschade under torsdagsförmiddagen.
Foto: Skärmbild / Skärmbild

Appen kraschade

Strax efter beskedet på torsdagsmorgonen så upphörde appen för vaccintidsbokningar, ”Alltid öppet”, att fungera. Flera användare kunde inte logga in, och appen kraschar vid användning. 

”Alltid öppet svarar inte”, står att läsa för användare som försöker boka tider. 

– Vi tittar på det. Om man inte kommer in kan man försöka senare. Vi har sett att systemet och servarna fungerar väl, säger Magnus Thyberg.

Vid halv 12 på torsdagsförmiddagen fungerade appen igen. 

Appen kraschade även i somras, då regionen öppnade för bokning av testning mot covid-19. 

Gunbritt, 73, fick inte vaccin trots överflöd

Rolfs fru var 1,5 månad för ung: ”Helt olika principer i olika regioner”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.