Efter kritiken: "Som att göra en ful badbomb"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Per Wissing

SVT-programmet "Fittstim – min kamp" väcker starka reaktioner på Twitter dagen efter premiären i går torsdag.

"Dåligt, fördummande, sorgligt och oseriöst" är bara några av de kritiska reaktionerna, men SVT försvarar sitt program och var beredda på hårda reaktioner:

– Det är lite som att göra en ful badbomb i en fin bassäng, säger projektledaren Lena Laurén till Expressen.se.

Kritiken har haglat mot SVT-programmet "Fittstim - min kamp" med Belinda Olsson som programledare, efter premiären i går kväll.

Programmet sågs av 578 000 tittare enligt preliminära siffror från mätföretaget MMS, varav många är skarpt kritiska.

"Dåligt genomförd"

Inti Chavez Perez, expert i utredningen om män och jämställdhet, är en av dem som varit mest aktiv i debatten kring det nya programmet, och menar att tanken var god – men resultatet dåligt.

"Jag tycker det var en bra programidé men dåligt genomförd, det blev för oseriöst och tittare utan förkunskaper måste blitt förvirrade", skriver han på Twitter.

Katerina Janouch, sex - och samlevnadsexpert, instämmer i den kritiska kören, och är bland annat upprörd över inslaget som handlar om artisten Ulf Lundell.

"Jakten på Ulf Lundell i feministprogrammet förlöjligar ju hela feminismen", skriver Katerina Janouch på Twitter.

Journalisterna Karolina Ramqvist och Ulrika Milles är även de besvikna och arga efter att ha sett det första avsnittet av tre av "Fittstim - min kamp".

– Det här programmet matar alla troll som finns där ute som säger att feminister är tokiga. Det bidrar inte till upplysning för fem öre. Jag var oerhört förvånad över att det var ett så dåligt, opolitiskt och fördummande program, säger kulturjournalisten Ulrika Milles till SVT:s kulturnyheter.

Ser problem med programmet

Författaren och journalisten Karolina Ramqvist skapade boken "Fittstim" hop med Belinda Olsson 1999, och ser också problem med "Fittstim - min kamp".

– Programmet bygger på en påhittad motsättning mellan feminister och det som Göran Hägglund skulle kalla för verklighetens folk. På tanken att feminism inte angår dem. Det finns till exempel ett jättestort feministiskt arbete för frågor som föräldraförsäkring, mäns våld mot kvinnor och kvinnolöner, som har pågått sedan 60-talet, säger Karolina Ramqvist till SVT:s kulturnyheter.

SVT:s projektledare Lena Laurén tar dock kritiken med ro – och säger att den var väntad.

– Det är massor av hårda ord, men vi har ju varit provokativa, vi ville ju få i gång en debatt och grejen är ju att det kokar runt och pratas feminism jättemycket. Om vi kan bidra med det och sen få lite skit för det... Vi får ju också jättemycket beröm från tv-tittare som hör av sig på andra sätt, men det syns kanske inte lika tydligt.

Tar ni åt er av kritiken?

– Vi lyssnar på all kritik, och jättemycket av det är också sådant som vi diskuterar under programserien. Många av de här kritiska rösterna säger sådant som vi också säger i programserien och som vi vänder och vrider på och reflekterar över, det är ganska lite som vi aldrig hört eller kunnat tänka oss. Men det är klart att det är lite som när man svär lite i kyrkan, och doppar ner tårna i den där ankdammen. Det är lite som att göra en badbomb, en ful badbomb i en fin bassäng, säger Lena Laurén.

Finns det planer på fler än tre avsnitt, har något förändrats efter premiärreaktionerna?

– Inget har förändrades, det är tre avsnitt.

Expressen.se har sökt programledaren Belinda Olsson för en kommentar.

FAKTA

Starka reaktioner på Twitter efter premiären:


#Fittstim var inte provocerande. Det var inget nytt. Det handlar inte ens om feminism egentligen utan mest om Belinda Olsson själv.

Kawa Zolfagary, grundare av vita kränkta män och Genusfolket.


"Kanske vi kan sluta prata om vad Belinda funderar över, och prata om feminism i stället? Tack på förhand #Fittstim".

Anna Hjalmarsson, löpredaktör SVT Online, frilans med inriktning på webbinnehåll och sociala medier.


"Jag har mycket att säga om #Fittstim men spar det till Tv-domarna nästa vecka".

Karin Adelsköld, komiker och teknikjournalist


"En nedsättande kommentar om kvinnor - förmedlad av Stig Malm - har blivit etablerat begrepp för feminister. Är det inte märkligt? "

Ulf Kristoffersson, reporter och kommentator på TV4 Nyheterna


"Jag tycker det var en bra programidé men dåligt genomförd, det blev för oseriöst och tittare utan förkunskaper måste blitt förvirrade".

Inti Chavez Perez, expert i Utredningen om män och jämställdhet.


"Jakten på Ulf Lundell i feministprogrammet förlöjligar ju hela feminismen".

Katerina Janouch, sex - och samlevnadsexpert.


"Min feminism kommer iaf ALDRIG handla om att förminska el nedvärdera mina systrars kamp. Aldrig".

Emma Elliott, feministisk twittrare.


"Vem avgår efter #Fittstim? Frågar åt en kompis (som heter feminism)"

Fredrik Wass, strateg på Intellecta.


"Sällan har ett program väckt så mycket känslor, skriver SVT glatt om #Fittstim. Lugna er, ni hade 570 000 tittare…"

Mikael Forsell, avdelningschef nöjes - och kulturredaktionen på TT.


"Säger det igen; medan vi tjäbblar om vilken feminism som är rätt & hur långt den gått, så knallar patriarkatet på som vanligt. #fittstim".

Maria Thunberg, folkhälsosamordnare.


"Intressant att följa realtidsraseriet mot #fittstim. Känns som flödet bevisat Belinda Olssons tes efter bara en kvart. 2,75 program kvar".

Johan Wirfält, journalist

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.