Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – nu vill Ivo blockera plastikkirurgen

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Husham Al-Wasty.
Foto: POLISEN
Genrebild.
Foto: Shutterstock

Plastikkirurgen Husham Al-Wasty har kritiserats flera gånger, bland annat för sina operationer på kvinnor.

I mars dömdes han efter att en av dem var nära att dö.

Nu vill IVO återkalla legitimationen för den kritiserade läkaren.

”Han har genom sitt agerande visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket”, skriver IVO i sin anmälan.

Expressen har tidigare berättat om flera varningar och klagomål om plastikkirurgen Husham Al-Wasty, 48.

Redan för fyra år sedan förbjöd IVO, Inspektionen för vård och omsorg, Husham Al-Wasty från att fortsätta med plastikkirurgiska ingrepp på sin klinik på Östermalm.

Men han fortsatte erbjuda sina tjänster under andra verksamhetsnamn.

Hans senaste klinik, Svea Privatsjukhus i Södertälje, stängdes nyligen efter att ha fått verksamhetsförbud från kommunen, vilket Aftonbladet rapporterat om. 

I mars dömdes Al-Wasty mot sitt nekande för grovt vållande till kroppsskada och sjukdom, efter att huden på en kvinna dött vid en fettsugning och bukplastikoperation.

– Om jag hade vetat vem han var, då hade jag inte gjort den här operationen, aldrig i livet. Jag har blivit skadad för livet, sa kvinnan till Expressen då.

Ambulanspersonal och rättsläkare vittnar om att kvinnan befann sig i en livshotande situation när hon fördes till sjukhuset.

Nu vill IVO att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar Husham Al-Wastys legitimation, för att helt stoppa honom från att arbeta.

Den döda huden täckte ett tio gånger tio centimeter stort område på kvinnans mage. ”Jag har blivit skadad för livet”, säger hon.
Foto: POLISEN
Dagarna efter ingreppet såg läkare på Karolinska universitetssjukhuset att ett område på kvinnans mage hade dålig blodcirkulation – där utvecklades senare nekros, alltså celldöd.
Foto: POLISEN

IVO: Av största vikt att legitimationen återkallas

”Det är enligt IVO av största vikt att Husham Al-Wastys legitimation som läkare snarast återkallas, då han trots upprepad klandervärd handläggning av mycket allvarligt slag fortsätter att operera patienter och därmed utsätter dem för livsfara”, står det i IVO:s yrkande.

Ett av de senast anmälda fallen som IVO granskat rör en kvinna som fick köras akut till Falu lasarett efter en gastric bypass-operation. Hon hade bland annat flera tunntarmsskador och behövde intensivvård.

Säger sig ha utfört tusentals operationer

Domen från i maj är överklagad. Al-Wasty uppger för IVO att ”operationerna har utförts enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”, och att det inte bör fattas beslut i ärendet om läkarlegitimationen innan rättsprocessen är avslutad.

Husham Al-Wasty vill inte ge några kommentarer när Expressen kontaktar honom.

Al-Wasty fick läkarlegitimation i Irak 1996 och i Sverige 2010. Sedan 2011 är han specialist inom kirurgi. Han har i polisförhör själv uppgett att han utfört runt 3 000 olika operationer och ingrepp i Sverige.

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.

Se mer: Macchiarini åtalas för grov misshandel

Före detta kirurgen opererade in syntetiska strupar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.