Expressen har i flera artiklar berättat hur den amerikanska IT-jätten Google via sina olika plattformar hjälpt till att sprida material fyllt av hot, hat och sexism och som i vissa fall till och med är brottsligt.
Med några enkla sökningar kan man också hamna på en blogg med en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare och politiker.
Har konsekvent undvikit Expressens frågor
Efter att Expressen och Dagens Nyheter anmält att upphovsrättsskyddat material spridits via Granskning Sveriges konto på Youtube har IT-jätten agerat och stängt ned det anmälda kontot – men samtidigt fortsätter liknande material och annan hatpropaganda att spridas via andra konton.
LÄS MER: Google tillåter Granskning Sverige att sprida trakasserier
Google har konsekvent vägrat att uttala sig i frågan. Under gårdagen undvek Sverigechefen Anna Wikland att svara på frågor på väg till en gala på Berns salonger i Stockholm.
Nu svarar Googles Sverigechef Anna Wikland
Men när Expressen i dag träffar henne utanför ett panelsamtal på konferensen "Women in Tech" i Stockholm svarar hon på DN och Expressens fråga varför Gransknings Sveriges klipp ligger ute igen trots att de ska vara borttagna:
– De är väldigt kreativa och det är väldigt komplext hela situationen och Youtube har väldigt många som tittar på det här just nu. Överlag är det så att vi tillåter inte hot och trakasserier vare sig om det är individer eller grupper eller er journalister heller. Vi har tydliga policys kring det och dessutom följer Youtube svensk lagstiftning. Det jag också vill betona i det här att sker hot och trakasserier på plattformen, då måste de som blir hotade gå till polisen, säger Anna Wikland.
LÄS MER: Nazistvideo fick ligga kvar – trots två fällande domar
Har ni agerat tillräckligt kraftfullt tycker du?
– Det är otroligt komplext och vi har fokus på det just nu. Eftersom det är pågående för oss just nu så jag ber er kontakta Farshad (pressansvarige, reds anm) för jag ska in i till min panel nu.
Vad har Google för ansvar för hat och hot som sprids?
– Om det är hot och trakasserier... På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. Och som jag sa - är det hot och sånt som inte är okej enligt svensk lag - då måste man polisanmäla det.
LÄS MER: Politikerna rasar mot Google – Granskning Sverige sänder på ny kanal
Vad ska ni göra för att lösa det här konkret?
– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det.
Är det dags att man i så fall satsar på moderatorer som går igenom materialet?
– Just nu är jag fokuserad på min panel. Jag ville på nåt sätt försöka svara på frågor men jag ber er att prata med Farshad så kommer han att följa upp med er. Tack, säger Anna Wikland och avböjer sedan att svara på fler frågor.
Wikland näst mäktigaste kvinnan
Anna Wikland, 36, utnämndes i år av tidningen Veckans Affärer till Näringslivets näst mäktigaste kvinna inom tech-branschen.
Hennes fastställda förvärvsinkomst för 2016 var 3 055 555 kronor och hon hade då inget överskott av kapital.
När sajten Breakit i somras tittade på Google Swedens årsredovisning framgick det att bolaget hade lönekostnader på drygt 199 miljoner kronor 2016.Eller exakt: 199 275 934 kronor, exklusive pension och sociala avgifter.
Anställda ingår i personaloptionsprogram
Slår man ut ett snitt på de då 191 anställda blev det över en miljon kronor per anställd i årslön. Närmare bestämt 1 043 330 kronor. Det motsvarar 86 944 kronor i månaden. Breakit jämförde med 2015 och räknade ut att löneutvecklingen blev 8,4 procent.
Anställda på Google Sweden ingår också i ett personaloptionsprogram som moderbolaget Alphabet har upprättat. Det innebär att de i framtiden har rätt att köpa aktier till förmånliga villkor, enligt Skatteverkets definition.
Optionerna var vid årsskiftet 2016/2017 värda runt 280 miljoner kronor, enligt Breakit. Det innebär att om alla 191 anställda omfattas av programmet har de optioner på i snitt 1,5 miljoner kronor per anställd, enligt Breakit.