Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om kritiken: ”Det fick Göran Persson också höra”

Se när statsministern pikades om opinionssiffrorna under frågestund i riksdagen.
Stefan Löfven frågas ut i riksdagen under torsdagen.
Först ut att ställa frågor var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: Expressen TV
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Perssons sista valspurt 2006.
Foto: TOMMY HOLL / GT/EXPRESSEN
Ulf Kristersson.

Det har stormat rejält kring Socialdemokraterna och Stefan Löfven på senare tid. Bland annat till följd av dåliga opinionssiffror och en ökad gängkriminalitet i Sverige. 

När Stefan Löfven frågades ut av ledamöterna i riksdagen fick han bland annat frågan om han ”såg det komma” att Sverigedemokraterna skulle gå om Socialdemokratierna i opinionen, som vissa mätningar visar. 

– Det brukar heta så på högerextremkanten. Att den socialdemokrati som är nu inte är bra, men att den förra var det. Det fick Göran Persson också höra, sade Stefan Löfven. 

Socialdemokraterna har på senare tid haft det tufft i opinionen och har i flera mätningar fått ett mindre väljarstöd än Sverigedemokraterna, som därmed blivit Sveriges största parti. Vid sidan om detta har Stefan Löfven kritiserats starkt, inte minst efter en intervju om gängkriminalitet i SVT:s ”Agenda” då han bland annat sa ”vi såg det inte komma”. 

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallade intervjun för en ”katastrof” och hon menade att Stefan Löfven både var illa förberedd, obegriplig och svarslös.

SD:s pik till Stefan Löfven om opinionen

När Stefan Löfven under torsdagen var föremål för en frågestund i riksdagen passade Sverigedemokraternas vice partiordförande Henrik Vinge inte bara på att håna statsministern för ”Agenda”-intervjun – utan pikade honom också för att de i vissa mätningar nu gått om Socialdemokraterna i opinionen. 

– De gamla, klassiska Socialdemokraterna var ett parti för hela folket. Man hade en vision om ett välfärdssamhälle med ett socialt skyddsnät som skulle finnas där när man behövde det. Men de nya Socialdemokraterna har blivit ett parti för asylsökare och fackpampar, sade Henrik Vinge och fortsatte:  

– Nu flyr också människor från de nya Socialdemokraterna. Och det gör de därför att vi tänker återupprätta tryggheten och välfärdssystemen när vi kommer till makten. 

– Alla mätningar visar att våra partier nu är jämnstora. Flera visar till och med att det är fler svenskar som har förtroende för Sverigedemokraterna än för Socialdemokraterna. Så min fråga till statsministern blir naturligtvis: såg du det här komma? 

Experten om Stefan Löfvens framtid

Hör Expressens Jenny Madestam analysera Stefan Löfvens framtid.

Statsministern svarade att ”det brukar heta så på högerextremkanten” och syftade till att man ofta säger att företrädaren – det gamla – var bättre. 

– Det fick Göran Persson höra. Att Ingvar Carlsson minsann var en bra socialdemokratisk ledare. Då var det ordning och reda. Och när Ingvar Carlsson var socialdemokratisk partiledare sades det att det var bra på Olof Palmes tid. Olof Palme fick höra att på Tage Erlanders tid, då minsann var det socialdemokrater. Tage Erlander fick ständigt höra om att det var bra på Per Albin Hanssons tid. Och Per Albin Hansson fick naturligtvis höra att ”tänk vad bra det var på Hjalmar Brantings tid”, svarade Stefan Löfven och fortsatte: 

– Det där är inget nytt. Det är så gammalt, och det är uttjatat. Det finns ett parti i vårt land som alltid har stått upp för – och står upp – för välfärden. 

Löfven: Migrationspolitiken var inte hållbar

Se när Stefan Löfvens mötte pressen här.

Stefan Löfven fortsatte med att kritisera Sverigedemokraterna för att vilja liera sig med partier som primärt vill sänka skatterna – och menar att de därmed inte skulle ha råd med den välfärd de påstår sig kunna leverera till väljarna. 

När han fick frågan om ”varför regeringen tycker att det är viktigare med stor invandring än att ha råd med sjukvård och rejäla pensioner för de äldre”, svarade han: 

– Då får jag upplysa om att det är den regering jag leder som lade om migrationspolitiken. De partier som Vinge och Sverigedemokraterna vill liera sig med står upp för den gamla migrationspolitiken. Vi har lagt om migrationspolitiken för att den inte var hållbar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.