Jan Björklund och Roger Haddad. Foto: SVEN LINDWALLJan Björklund och Roger Haddad. Foto: SVEN LINDWALL
Jan Björklund och Roger Haddad.  Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter kritiken: Liberalerna vill ha möte med Google

Publicerad

Liberalerna vill ha ett enskilt möte med Google efter att det blivit känt att företaget inte stoppar spridningen av antisemitisk hatlista på nätet.  

– Jag vill gärna få förklarat hur det här har kunnat inträffa, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. 

Samtidigt rapporterar DN att Tidningsutgivarna vill att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör. 

Expressen har i en rad publiceringar under veckan granskat IT-jätten Google. Bland annat har Expressen berättat om hur en antisemitisk hatlista med namn på svenska judar finns tillgänglig på genom sökningar på Google. 

Nu vill Liberalerna ha ett möte med Google för att få en förklaring från partiet. 

Google måste gå igenom sina rutiner

– Vi har kontakt i hopp om att vi kan ha en dialog om de här viktiga frågorna. Jag hoppas att mötet sker i närtid, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. 

Han menar att det är viktigt att Google nu går igenom sin plattform och sina rutiner. 

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. Foto: SVEN LINDWALL

"Viktigt att de följer förpliktelser"

– Det är viktigt att de följer de förpliktelser man har i arbetet mot rasism. Därför är det beklagligt att det har resulterat i den här typen av hat och hot mot enskilda personer, det är mycket allvarligt, säger Roger Haddad. 

Vad förväntar du dig av mötet?

– Dels vill jag få information om de här rutinerna de har, hur de tolkar rutinerna och regelverket. Sedan vill jag gärna få förklarat hur det här har kunnat inträffa med de här konsekvenserna. Det är allvarligt att sökmotorer har kunnat bidra till att identifiera enskilda utifrån religion. 

Tidigare i veckan sa Liberalernas partiledare Jan Björklund att han blev bestört när han hörde om den antisemitiska hatlisan. Han ville dock inte spekulera i om man behöver vidta politiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. 

Roger Haddad är inne på samma linje. 

Google har backat

– Kärnan är hur de ska ta ansvar för att undvika den här typen av allvarliga problem. Efter det mötet får man dra slutsatser om det är tillräckligt eller om man ska överväga politiska initiativ, säger han. 

Googles presschef Farshad Shadloo skriver i ett sms till Expressen: 

"Vi för gärna samtal med alla intressenter som har frågor som rör Google och Youtube". 

Utöver att träffa Google har Liberalerna även tagit initiativ till att kalla Säpo till justitieutskottet för att berätta mer om hur man kan arbeta för att stävja hot och hatbrott. 

Flera av de svenska judar som finns med på den antisemitiska listan har via sitt juridiska ombud anmält listan till Google för att den inte ska synas i sökresultatet på deras namn.

De möttes först av avslag på sin begäran, men efter Expressen granskning har Google börjat backa och lovar att man ska ta bort 24 personer på listan från sina sökresultat. 

Vill att KU kallar till sig Google

Samtidigt säger Jeanette Gustafsdotter, VD på Tidningsutgivarna, TU, att hon vill att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör, vilket Dagens Nyheter först rapporterade om. 

– Självklart hoppas jag att det blir en dialog där samhället genom KU markerar att detta är ett stort samhällsproblem och att det leder till ett ansvar från Google och andra ytterbolag, säger Jeanette Gustafsdotter. 

Hon menar att frågan hur man ska komma till rätta med problemet rent juridiskt är komplext. 

– Första steget måste vara att de själva tar ett ansvar och att de anställer ett stort antal moderatorer och jobbar på samma sätt som de andra mediehusen. Om det då inte blir någon lösning på problemet kan man börja diskutera om man ska införa lagstiftning, säger Jeanette Gustafsdotter. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag