Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kritiken: Liberalerna vill ha möte med Google

Jan Björklund och Roger Haddad.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna vill ha ett enskilt möte med Google efter att det blivit känt att företaget inte stoppar spridningen av antisemitisk hatlista på nätet.  

– Jag vill gärna få förklarat hur det här har kunnat inträffa, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. 

Samtidigt rapporterar DN att Tidningsutgivarna vill att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör. 

Expressen har i en rad publiceringar under veckan granskat IT-jätten Google. Bland annat har Expressen berättat om hur en antisemitisk hatlista med namn på svenska judar finns tillgänglig på genom sökningar på Google. 

Nu vill Liberalerna ha ett möte med Google för att få en förklaring från partiet. 

Google måste gå igenom sina rutiner

– Vi har kontakt i hopp om att vi kan ha en dialog om de här viktiga frågorna. Jag hoppas att mötet sker i närtid, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. 

Han menar att det är viktigt att Google nu går igenom sin plattform och sina rutiner. 

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad.
Foto: SVEN LINDWALL

"Viktigt att de följer förpliktelser"

– Det är viktigt att de följer de förpliktelser man har i arbetet mot rasism. Därför är det beklagligt att det har resulterat i den här typen av hat och hot mot enskilda personer, det är mycket allvarligt, säger Roger Haddad. 

Vad förväntar du dig av mötet?

– Dels vill jag få information om de här rutinerna de har, hur de tolkar rutinerna och regelverket. Sedan vill jag gärna få förklarat hur det här har kunnat inträffa med de här konsekvenserna. Det är allvarligt att sökmotorer har kunnat bidra till att identifiera enskilda utifrån religion. 

Tidigare i veckan sa Liberalernas partiledare Jan Björklund att han blev bestört när han hörde om den antisemitiska hatlisan. Han ville dock inte spekulera i om man behöver vidta politiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. 

Roger Haddad är inne på samma linje. 

Google har backat

– Kärnan är hur de ska ta ansvar för att undvika den här typen av allvarliga problem. Efter det mötet får man dra slutsatser om det är tillräckligt eller om man ska överväga politiska initiativ, säger han. 

Googles presschef Farshad Shadloo skriver i ett sms till Expressen: 

"Vi för gärna samtal med alla intressenter som har frågor som rör Google och Youtube". 

Utöver att träffa Google har Liberalerna även tagit initiativ till att kalla Säpo till justitieutskottet för att berätta mer om hur man kan arbeta för att stävja hot och hatbrott. 

Flera av de svenska judar som finns med på den antisemitiska listan har via sitt juridiska ombud anmält listan till Google för att den inte ska synas i sökresultatet på deras namn.

De möttes först av avslag på sin begäran, men efter Expressen granskning har Google börjat backa och lovar att man ska ta bort 24 personer på listan från sina sökresultat. 

Vill att KU kallar till sig Google

Samtidigt säger Jeanette Gustafsdotter, VD på Tidningsutgivarna, TU, att hon vill att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör, vilket Dagens Nyheter först rapporterade om. 

– Självklart hoppas jag att det blir en dialog där samhället genom KU markerar att detta är ett stort samhällsproblem och att det leder till ett ansvar från Google och andra ytterbolag, säger Jeanette Gustafsdotter. 

Hon menar att frågan hur man ska komma till rätta med problemet rent juridiskt är komplext. 

– Första steget måste vara att de själva tar ett ansvar och att de anställer ett stort antal moderatorer och jobbar på samma sätt som de andra mediehusen. Om det då inte blir någon lösning på problemet kan man börja diskutera om man ska införa lagstiftning, säger Jeanette Gustafsdotter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.