Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter krissiffrorna – vändningen för Busch

Ebba Busch: ”Fyra partier som har gjort gemensam sak”
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
KD ökar i senaste opinionsmätningen.
Foto: LARS SCHRÖDER / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna har brutit sin trend av långsamt sjunkande siffror i väljarundersökningar.

Partiet ökar med 0,7 procentenheter enligt senaste opinionsmätningen från Sveriges Radio Ekot.

Kristdemokraterna nådde i april 5,0 procent av väljarna, en uppgång med 0,7 procentenheter från föregående månad, enligt Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot en gång i månaden.

– Det är ändå ett tydligt brott. Man ska ju helst ha dessa brott bekräftade nästa gång. Men det är ett förhållandevis stort hopp uppåt så att något har säkert hänt med Kristdemokraterna. De har haft ett behov av att synas och kan de göra det så brukar det också vara positivt för opinionssiffrorna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Ekot.

Så nära är det mellan blocken

Det har i övrigt skett små förändringar för enskilda partier. Summerar man väljarstödet för de möjliga nya blocken får Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna 48,6 procent medan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet får 50,0 procent. 

– Det är ju långt fram till valet 2022 och det är mycket som kommer hända både med de enskilda partierna och hur man uppfattar ett sådant här block och hur väljarna påverkas av den här blockbeskrivningen också för det kommer de kanske också göra, säger Toivo Sjörén till Ekot.

Ebba Buschs känga till Annie Lööf

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.