Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kraven – hon kan ta över efter Andrew Cuomo

Charlotte, 25 om Andrew Cuomo: ”Han försökte få mig i säng”
Kathy Hochul kan bli New Yorks nästa guvernör.
Foto: WILL WALDRON / AP TT NYHETSBYRÅN
Andrew Cuomo har sexuellt trakasserat 11 kvinnor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter utredningen om att New Yorks guvernör Andrew Cuomo sextrakasserat elva kvinnor höjs trycket på hans avgång.

Nu vänds blickarna mot en möjlig efterträdare – vice guvernören Kathy Hochul, 62.

Om hon blev vald skulle hon bli den första kvinnan på posten.

Under tisdagen kom utredningen som visar att guvernören Andrew Cuomo har sexuellt trakasserat 11 kvinnor, inklusive sina medarbetare.

Om han skulle avgå kan Kathy Hochul, 62, stå näst på tur, enligt ABC News. Hon skulle i så fall bli New Yorks första kvinnliga guvernör.

Hochul har varit vice guvernör sedan 2015 och har en bakgrund inom juridiken. Hon har också engagerat sig för kvinnors rättigheter och har tillsammans med sin mamma startat ett hem för kvinnor som fallit offer för våld i hemmet. På Twitter kallar hon nu Cuomos beteende för motbjudande och olagligt. 

https://twitter.com/LtGovHochulNY/status/1422631646080155649

Biden: Han borde avgå

Efter att utredningen presenterades under tisdagen har USA:s president Joe Biden krävt Cuomos avgång. 

– Jag tycker att han borde avgå, säger Biden enligt Bloomberg.

Den första kvinnan som öppet anklagade Cuomo för sexuella trakasserier är Lindsey Boylan, och sedan dess har flera kvinnor gjort detsamma. Boylan har berättat hur Cuomo har kysst henne mot sin vilja och frågat om hon vill spela klädpoker.

Cuomo menar att det handlar om skämt som har missuppfattats. Han nekar till anklagelserna och menar att han aldrig har gjort några olämpliga sexuella anspelningar.

Om rapporten kommer att få några juridiska följder är oklart. 

KVINNORNA SOM ANKLAGAR ANDREW CUOMO

Lindsey Boylan, 36

Tidigare medarbetare som var först ut med anklagelser. Har sagt att guvernören ville spela klädpoker med henne och att han oönskat kysste henne på munnen. 

Charlotte Bennett, 25

Tidigare medarbetare som anklagade Cuomo för att ha fört många intima samtal med henne och ställt frågor om hennes sexliv. Han ska också ha slagit fast att han är öppen för att ha förhållande med kvinnor i 20-årsåldern.

Anna Ruch, 33

Arbetade inte för Cuomo. Träffade guvernören på ett bröllop, där han ska ha gått fram till henne, tagit tag i hennes ansikte och frågat om han fick kyssa henne. Ruch berättar att hon drog undan huvudet samtidigt som han närmade sig och lyckades pussa henne på kinden. 

Ana Liss, 35

Arbetade för Cuomo mellan 2013 och 2015. Har sagt att Cuomo under den tiden gjorde flera framstötar, genom att ta henne långt ner på ryggen, kyssa hennes hand och fråga ut henne om hennes kärleksliv.

Karen Hinton, 62

Arbetade för Cuomo när han var bostadsminister under Bill Clinton i slutet av 1990-talet. Har berättat om ett tillfälle då Cuomo ska ha kallat upp henne på ett hotellrum i samband med en jobbtillställning. Där ska han ha omfamnat henne och när hon försökte ta sig loss ska han ha dragit tillbaka henne, innan hon lyckades lämna rummet.

Anonym kvinna

Arbetar fortfarande i administratioen. Kallades till guvernörsbyggnaden för ett litet tekniskt problem med mobiltelefonen. Väl där ska han ha stängt dörren om dem för att därefter ta henne på brösten innanför blusen.

Jessica Bakeman

Journalist som skrev själv i en krönika i New York Magazine om att hon sexuellt trakasserats av Cuomo vid upprepade tillfällen under hennes karriär. I krönikan skriver hon om oönskade kommentarer inför kolleger och hur han ofta kunde hålla om henne – hårt – och posera för bilder.

Alyssa McGrath

Arbetar fortfarande i Cuomos administration. Säger att Cuomo helt öppet tittat rakt ner i hennes tröja, frågat henne personliga frågor om hennes äktenskap och sagt att hon varit vacker.

Se mer

Joe Biden och Vladimir Putin möttes för första gången sedan insvärningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.