Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter köttkupp: Viktigt för tjejer som växer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lars Unbeck/Fotosnurran

Nyköpings kommun införde köttfria onsdagar i skolorna. Då delade Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ut hamburgare till eleverna.

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga, säger Lovisa Norberg, medlem i LRF, till Dagens Media.

På onsdagar är det köttfritt i Nyköpings skolor. Sedan början av vårterminen har kommunen infört en köttfri dag för att minska negativ påverkan på klimatet.

Det är ett beslut som rört upp känslor i sociala medier där Nyköpings kommun både hyllas och sågas. Till kritikerna hör Lantbrukarnas riksförbund i Nyköping som under onsdagen delade ut hamburgare till elever på Gripenskolan i Nyköping.

– Det har gått jättebra och vi har haft många elever här. Vi är jättenöjda, säger Karin Andersson, ordförande för LRF:s kommungrupp i Nyköping, till Expressen.

"Väldigt stort järnbehov"

LRF:s köttkupp har fått stor uppmärksamhet. Men på LRF:s kommungrupp i Nyköping är man besvikna över att kärnfrågan har glömts bort, det vill säga att skoleleverna inte får tillräckligt med näring. LRF menar att kommunen har dåliga kunskaper om frågan.

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt, säger Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnar köttkuppen, till Dagens Media. 

Människor kanske också fiser

Lovisa Norberg är förvånad över hur stor uppmärksamhet frågan har fått.

– Det debatteras tydligen väldigt mycket. Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor i stället för kött. De siffrorna har vi inte, säger Norberg till Dagens Media.

Vill lyfta diskussionen

Enligt Karin Andersson var dock syftet med köttkuppen att få uppmärksamhet och kunna lyfta frågor om problemen med en köttfri dag.

– Vi är inte motståndare till att man ska äta vegetariskt i skolorna. Det tycker vi absolut att man kan göra ibland. Men det här handlar om att man tar ett politiskt beslut och säger att man gör en insats för klimatet och miljön. Vi vill att man lyfter in den här diskussionen alla dagar i veckan. Om man avstår från kött en dag i veckan och sedan äter importerat kött resten av dagarna så har man inte gjort miljön någon tjänst, säger Andersson till Expressen.

Lantbrukarnas riksförbund har under onsdagen tagit avstånd från medlemmen Lovisa Norbergs uttalanden.

Köttfria onsdagar

På sin hemsida berättar Nyköpings kommun om beslutet att ha köttfria onsdagar:

"Idén grundar sig på den internationella rörelsen Meatless monday som uppmärksammar den globala miljöproblematiken med för stor kött- och fågelproduktion och utfisket av haven. Det andra syftet med rörelsen är att på sikt minska cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Idén att införa köttfri dag i Nyköping kommer från en medborgare och det var Ungdomsfullmäktige som tog beslutet i höstas.

Efter ett år genomför kommunen en utvärdering för att se vad barn och ungdomar har tyckt om att äta vegetarisk lunch en dag i veckan. Därefter avgörs om satsningen ska fortsätta".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.