Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Tidsbegränsade uppehållstillstånd som regel

Regeringen höll pressträff om den framtida migrationspolitiken.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen presenterar i dag förslaget till ny migrationslag. 

Ett av förslagen är att uppe­hålls­tillstånd som huvud­regel ska vara tids­begrän­sade. 

Nu säger regeringen att man gjort ett förtydligande gällande frågan.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har tidigare hotat med att lämna januariavtalet om förslaget om den mer humanitära skyddsgrunden drivs vidare, men säger nu att regeringens nya förslag inte bryter mot avtalet. 

I regeringens förslag ska uppehållstillstånd i Sverige främst vara tidsbegränsade.

För att få ett permanent uppehållstillstånd krävs det att man haft ett tidsbegränsat tillstånd i tre år och att man uppfyller vissa krav - som försörjning, grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap.

Enligt Morgan Johansson kommer kravet på kunskaper att vara olika för tidsbegränsat och permanent uppehållstillstånd. Kraven kommer dock inte att implementeras direkt när lagen träder i kraft.

Regeringen vill även införa ett försörjningskrav för anhöriginvandring.

– Här säker­ställer vi ett regel­verk som är lång­siktigt håll­bart, sam­tidigt som vi i linje med många av remissyn­punkterna ser till att ordningen med tids­begrän­sade uppe­hålls­tillstånd som huvud­regel inte får orim­liga effekter, säger Morgan Johansson.

Regeringen är också överens om en humanitär grund - som ska göra det möjligt att förlänga tillfälliga uppehållstillstånd. Något som kan användas för barn och vuxna med särskilt ömmande omständigheter och särskild anknytning.

Personer som omfattas av gymnasielagen kommer att kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden.

L hotade att lämna avtalet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har tidigare hotat med att partiet kan komma att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med förslaget om den humanitära skyddsgrunden.

– Där har vi gjort sådana förtydliganden i den här produkten där vi klarar ut den frågan, så jag hoppas att de ska ta till sig det. Jag har inte räknat med att Liberalerna skulle stödja hela produkten. Det finns också delar som de inte tycker om, säger Morgan Johansson.

Under torsdagseftermiddagen kommenterade Nyamko Sabuni regeringens förslag. Hon tycker inte att det bryter mot januariavtalet. 

– Nej, det som skulle bryta mot januariavtalet skulle vara om det hade varit kostnadsdrivande politik, om vi redan i höst hade behövt avsätta pengar för att hantera det. Hade man lagt fram det förslag som låg, det vill säga att alla illegala i vårt land från och med juli skulle ha kunnat ansöka om att få uppehållstillstånd, då hade det varit budgetpåverkande och kostnadsdrivande.

Lagförslaget ska läggas fram för riksdagen och träda i kraft 20 juli, när den tillfälliga lagen löper ut.

– Det här är ett förslag som ligger i mitten. Det är väl övervägt. Det kommer enligt min bedömning att gå igenom, säger Morgan Johansson.

Moderaterna, som under torsdagen presenterade sin nya integrationspolitik, ställer sig starkt kritiskt till regeringens förslag, som de tycker innehåller en ny grund för uppehållstillstånd till personer som inte skyddsskäl.

– Socialdemokraterna och regeringen har nu svart på vitt visat att de vill öka invandringen. Vi moderater kommer att göra allt för att driva igenom en politik för minskad invandring, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Maria Malmer Stenergard är även kritisk till att språk- och samhällskunskapskravet kommer dröja.

– Då måste S och MP komma överens i frågan, och det tror jag på när jag ser det.

Liberalernas krav för den nya migrationspolitiken

Morgan Johansson: "Viktigt för liberalerna".

Moderaterna: ”Krav på att man ska lära sig svenska”

Under en pressträff på torsdagen presenterade Moderaterna nya integrationspolitiska mål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.