Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kritiken – Stenevi backar från uttalandet

Stenevi sa att hon tillhörde en klan – svarar nu efter kritiken.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi, MP.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Märta Stenevis uttalande i riksdagen om att hon tillhör en klan har mött hård kritik.

Nu svarar ministern på kritiken – efter att först ha duckat två löften om intervju.

– Det var ett olyckligt uttryck av mig, säger hon.

Liberalernas Johan Pehrsson kallade kriminella klaner för en ”medeltida företeelse” – och frågade om Miljöpartiet var beredda att kämpa mot dem. Pehrsson konstaterade att klanerna ”dränerar våra välfärdssystem”, ”begår brott” och ”ser till att människors frihet berövas.” 

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi svarade:

– Så är det ju. Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan. Fantastisk klan. Har ingenting med organiserad brottslighet att göra, kan jag säga. De strukturer som ägnar sig åt organiserad brottslighet, oavsett vad man bottnar i för gemenskap, ska motverkas. Det finns mc-gäng, det finns gäng som bygger på kompisskap och det finns en rad andra strukturer för detta. De ska bekämpas.

Kritiken mot uttalandet

Uttalandet har mötts av kritik från flera håll.

Per Brinkemo, skribent på Bulletin, och som har skrivit två böcker om klaner frågar sig: ”Hur lågt kan nivån nå i Sveriges riksdag?”. 

Journalisten och historikern Johan Romin skriver:

”Här skojar @martastenevi bort ett av de största problemen i det svenska samhället, de kriminella klaner som terroriserar samhället, mördar människor och gör andra människor livrädda.”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till uttalandet. I ett Facebook-inlägg skriver han att det är ”olustigt att Sverige har en jämställdhetsminister som bagatelliserar och skämtar bort dessa allvarliga problem”.

https://twitter.com/JohanIngero/status/1438079203862269954

Duckade intervju

På torsdagsmorgons presskonferens med Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi vägrade Märta Stenevi svara på Expressens frågor om vad hon menade. I stället lovade hon en enskild intervju efter pressträffen.

Där dök hon inte upp – och hänvisade till en intervju strax efter lunch. Återigen duckade jämställdhets- och bostadsministern intervjun för att ge ett skriftligt svar.

Vändningen kom under eftermiddagen, då ministern tillslut bemötte kritiken. I intervjun med Expressen TV säger hon upprepade gånger att det var ett ”olyckligt uttryck”.

– Det var ett olyckligt uttryck av mig. Den organiserade brottsligheten i Sverige och de kriminella nätverken, oavsett hur de är formerade, är ett jättestort problem. Vi måste lägga allt fokus nu på att krossa gängen och få ett tryggt samhälle. Det är en central prioritering för både mig och Miljöpartiet, säger Stenevi.

Stenevis svar på kritiken

Du har fått en del kritik för det här uttalandet, att du bagatelliserar det här problemet. Kan du se den kritiken?

– Det här var ett väldigt olyckligt uttryck och det vill jag understryka. Men det här är ett av de viktigaste samhällsproblem vi har. Jag tycker att det är helt centralt att vi kan skapa ett tryggt samhälle för att vi också ska kunna arbeta med de andra samhällsutmaningar vi har, som klimatkrisen men inte minst mäns våld mot kvinnor, som jag för övrigt noterade att det var oerhört tyst om under onsdagens partiledardebatt.

Vad är det du ångrar med uttalandet?

– Det var ett dåligt uttryck. 

Varför?

– Det var ett väldigt olyckligt uttryck och jag skulle inte ha uttryckt mig på det sättet.

Du svarar inte riktigt på varför det var olyckligt. Vad var det som var fel i ditt sätt att prata om klaner på? Ingår du i en klan eller inte?

– Det var en dålig formulering av mig, säger Stenevi.

Hon upprepar återigen att klanerna är en central prioritering för henne och MP.

Stenevis svar om sitt klanuttalande: ”Det var ett väldigt olyckligt uttryck”.

”Stenevis uttalande visar att det saknas politiskt ledarskap”

Catarina Kärkkäinen riktar kritik mot MP efter Stenevis uttalande om klaner.

”Hon borde ta en kaffe med någon klaninsatt”

Tobias Billström (M) starkt kritiskt mot Stenevis kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.