Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter katastrofsiffrorna – M-ledaren i sent möte

Anna Kinberg Batra stannade uppe sent dagen innan Sverigemötet i Karlstad.
M-ledaren fick se tre katastrofmätningar. Foto: Sven Lindwall

Dagen efter tre katastrofala opinionsmätningar ställs M-ledaren inför sin kanske hårdaste prövning - Sverigemötet i Karlstad.

Sent på torsdagskvällen kväll träffade Anna Kinberg Batra partiföreträdare inför helgens möte.

– Vi behöver det, tror jag. Vi behöver samlas, samla ihop oss och visa hur politiken hänger ihop och leder framåt, säger hon.

När M-ledaren anlände till sitt hotell i Karlstad strax efter klockan 23 på torsdagskvällen möttes hon av rop och stöttande ord.

Riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall var redo med en kram i lobbyn.

"Det blir bra", sa en företrädare.

Men inget stöd i världen kan ta bort att M-ledaren under torsdagen, dagen innan Sverigemötet officiellt börjar, stod inför hela tre besvärliga opinionsmätningar.

Redan på morgonen publicerade SVT en mätning från Novus som bekräftar den senaste tidens position som tredjeparti med 18 procent, i stället för andra största parti.

Expressens och Demoskops mätning visade att en majoritet av alliansväljarna skulle föredra Annie Lööf som statsminister i stället för Kinberg Batra - 54 procent mot 38.

Och siffrorna visar också att nästan var femte M-väljare föredrar C-ledaren framför sin egen partiledare som statsminister.

Samtidigt gjorde Svenska Dagbladets/Sifos mätning gällande att nästan varannan, 48 procent av M-väljarna tror att partiet skulle lyckas bättre om partiledaren Anna Kinberg Batra byttes ut före valet 2018.

Flera partiföreträdare som Expressen talat med efterlyser tydliga besked om partiets väg framåt från M-ledningen under mötet i Karlstad.

Många är kritiska mot ständiga utspel, otydlighet och vad man kallar för en bristande kommunikation. Det finns också en förhoppning att partiledningen ska steppa upp och återta frågan om ekonomin och jobben.

Sommaren pekas ut som en gräns för då opinionen måste vända. Internt vill man se positiva siffror inför stämman i höst.

Trots att Kinberg Batras fredag inleds redan klockan 7.30 med ett frukostmöte kom hon inte tillbaka till sitt hotellrum förrän sent på torsdagskvällen.

– Jag har varit borta på konferenscentret och varit på middag och träffat andra moderater. Vi är utspridda i hela stan. Det är väldigt kul att vi samlas här så många. Vi behöver det, tror jag. Vi behöver samlas, samla ihop oss och visa hur politiken hänger ihop och leder framåt. Det finns det ett sug efter och det tänker jag på allvar, säger hon.

Hur ser du på att det riktas avgångskrav mot dig?

– Det är klart att det går att hitta kritiska röster. Vi är ett stort parti. Men jag känner ett väldigt starkt stöd och jag ser väldigt mycket fram mot de här dagarna när vi träffas här alla aktiva moderater. Och sen ser vi fram mot att föra samtal om jobben och tryggheten med svenska folket.

Sverigemötet inleds med ett tal av partisekreteraren Tomas Tobé klockan 9:30 på fredagen.