Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt trängselkaos i Stockholmstrafiken

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Trängsel vid Gullmarsplan på onsdagsmorgonen.
Foto: Privat
Folk trängs i bussgångarna och alla platser är upptagna.
Foto: Privat
Buss 474 från Värmdö var full under onsdagsmorgonen.
Foto: Privat / Läsarbild
Buss 753 var full på tisdagsmorgonen.
Foto: Privat
Resenärer väntar på bussen i Fittja.
Foto: Agnes Kesicka / Läsarbild
1 / 7

SL drog ner på antalet turer i coronasmittans spår.

När fler än väntat ville åka till jobbet har man lovat skärpning – men återigen kommer vittnesmål om knökfulla bussar.

Samtidigt tar staden in nya åtgärder för att stoppa smittan, och ställer in hälsoaktiviteter för äldre.

På onsdagsmorgonen höll Stockholms stad pressträff om coronaläget.

– Vi möter allt fler sjuka i våra vård- och omsorgsboenden, sa finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

– Ovissheten är stor.

Det rör sig om flera coronasmittade på nio boenden i nio stadsdelar, enligt staden. Idrottsförvaltningen kom också med ett nytt besked. Alla aktiviteter riktade till äldre ställs in.

– Om du är 70 plus eller tillhör en riskgrupp, gå inte till simhallen eller idrottshallen. Passa på att njuta av vårluften, Karin Ernlund, idrottsborgarråd (C).

Staden inför dessutom undantag för P-böter om man sitter i coronakarantän och inte kan flytta sin bil under gatans städdag. Men att slopa trängselskatten för stadens bilförare, i syfte att minska belastningen på kollektivtrafiken, är upp till riksdagen och inte Stockholms stad, enligt trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Fortsatt kaos i morgonrusningen

Inför veckan meddelade Storstockholms lokaltrafik, SL, att de skulle dra ner på antalet avgångar. Enligt SL hade resenärerna halverats i förra veckan, och andelen sjukskrivna förare innebar ett personaltapp på drygt 20 procent.

Men fler än väntat ville åka kollektivt till jobbet, och många bussar har varit överfulla i morgonrusningen. Efter hård kritik lovade SL att justera tidtabellen. Ändå vittnar resenärer om att det fortsätter att vara trångt i kollektivtrafiken – även på onsdagen.

”Åker ofta med denna linje och aldrig tidigare sett så mycket folk ombord så här tidigt”, skriver en resenär på buss 474 mellan Värmdö och Slussen till Expressen på onsdagsmorgonen.

En annan resenär vittnar om trängsel vid bussarna i Gullmarsplan.

”Folk trängs i gångarna. Och alla platser är upptagna. SL och Nobina måste få ordning på det här snart. Restaurangerna måste ha bord långt ifrån varandra men i bussarna trängs folk mer än pre-Corona. Det är skandalöst”, skriver personen till Expressen.

Tamsons (M): ”Det är en order”

Även trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) har kritiserat den lokaltrafik som han ansvarar för. På Facebook skriver Tamsons att han har haft ett samtal med SL om läget:

”Jag vill inte höra om några helgtidtidtabeller eller rastlösa bussförare. Kör allt ni kan, så mycket ni kan. Ta in timanställda, övertid och andra förare som kan ställa upp. Det är inte en rekommendation. Det är en order.”

Frida Olsson rapporterar från Odenplan i Stockholm.

Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, lovade skärpning i ett mejl på tisdagskvällen.

”Situationen är ännu inte tillräckligt bra och ytterligare förstärkningar sätts in. Nu gäller att vi kör precis allt vi har, med den personal vi har, på de platser där det behövs mest”, skriver han.

”Ska vi alla smittas?”

Resenären Gina i Solna rasade på tisdagen, när bussen som rullade in var knökfull. 

– Här har Stefan Löfven talat om att förhindra smittspridningen, och så drar SL ner på bussarna. Det räcker med att någon hostar i en buss där 50 personer står och trängs. Det är en fullkomlig skandal. SL:s ledning måste stå till svars, säger hon.

Resenären Gina i Solna rasar mot SL.
Foto: Privat
Håkan Thuresson säger att han inte blev förvånad att det var lika dant under tisdagen i SL-trafiken som det hade varit under måndagen.
Foto: Privat / Privat

Även på buss 753 mellan Hovsjö och Östertälje station tvingades folk stå tätt ihop under den tidiga tisdagsmorgonen, enligt resenären Agnes Kesicka.

”Är det här med flit? Ska vi alla smittas? Nu står vi i 15 min och fryser i väntan på buss 748, eftersom 749 till Liljeholmen också är borttagen”, skriver hon till Expressen.

Kvart över sju på tisdagsmorgonen klev Håkan Thuresson, 63, på bussen i Orminge centrum, i Nacka, för att åka in till Slussen. Bussen blev genast proppfull och när de kom till Björknäs kunde det inte kliva på fler människor. 

– Man blir förbannad, det var värre än i går. Vi stod som packade sillar. Det var ståplats hela vägen in till Slussen. Och i Björknäs, sista hållplatsen innan motorvägen kom folk inte ens på, säger han.

Özz Nûjen och Måns Möller.
Foto: Privat

Det finns också de som undviker morgontrafiken. Komikerna Özz Nûjen och Måns Möller bojkottade gymmet för att träna i det fria vid Lilla Essingen på onsdagsmorgonen. ”16 weeks of hell”, hälsade Özz.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

SL har ställt in avgångar – fler resenärer på bussarna.
Kristoffer Tamsons (M) är ansvarig politiker för SL – beordrar ansvariga att sätta in fler avgångar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.