Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kaoset – nu röstar Wisconsin: ”Är pinsamt”

Natalia: ”Det finns ingen ursäkt till att inte rösta”.
Steven Johnson har dubbla ansiktsmasker för att hålla sig så säker som möjligt. Han är i högriskgrupp för coronaviruset.Foto: Johan Eriksson
Köerna ringlade runt hörnen vid vallokalen i centrala Milwaukee på tisdagsmorgonen.Foto: Johan Eriksson
Natalia Espina tycker att sjukvårdsfrågan är en av de viktigaste i valet.Foto: Johan Eriksson
Milwaukeeborna väntade i flera timmar för att få lägga sina röster.Foto: Johan Eriksson
Vid kön till vallokalen i Milwaukee ställdes en mobil pizzaugn upp i kylan.Foto: Johan Eriksson

MILWAUKEE. Med exakt två veckor till valet har förtidsröstningen öppnat i viktiga Wisconsin. 

Vid stadshuset i Milwaukee har folk väntat i kylan i timmar för att få lägga sin röst – samtidigt som coronaviruset når nya toppar i delstaten. 

– Jag är i högriskgrupp för covid. Men jag är beredd att riskera livet för det här – det är så avgörande, säger Steven Johnson, 66, i kön till vallokalen. 

I delstatens största stad Milwaukee ringlade köerna kring röstlokalerna i närheten av stadshuset långa under tisdagsmorgonen, när vallokalerna öppnade för första gången. 

Trots att det bara var några få plusgrader stod folk och väntade i timmar. 

– Jag är lite förvånad över hur mycket folk det här, säger pensionären Steven Johnson, 66.

Väljare: ”Det är pinsamt”

– Jag skulle ha poströstat men med allt stök som varit runt det ville jag inte riskera nåt. Men det här är löjligt, jag skäms. Det är pinsamt. Du är från Sverige, sa du? Där har ni väl knappast såna här köer när folk ska rösta? Men här, i världens mäktigaste land, får medborgarna vänta i kö i timmar. Vi, vi kan skicka upp en drönare som kan sätta en missil genom ett fönster på andra sidan jorden, så varför kan vi inte fixa vårt röstsystem?

Valet som drar i gång nu riskerar bli en otrevlig påminnelse om primärvalen som Wisconsin hade i april, när guvernören försökte stoppa valet på grund av viruset och de långa köerna som uppstod då.

Ny våg av corona i Wisconsin

Nu har en ny våg av viruset fått fäste i Wisconsin, och man har rapporterat in fler rekordmånga fall, skriver CNN. Steven Johnson kör dubbla ansiktsmasker i kön för att vara så säker som möjligt. 

– Jag vill inte låta alltför dramatisk, men det här valet kommer visa om vi kommer fortsätta ha demokrati i det här landet. Om den sittande presidenten får fyra år till är det kört. Det är ett av skälen jag är ute här. Jag är i högriskgrupp för covid. Men jag är beredd att riskera livet för det här – det är så avgörande, säger Steven Johnson. 

Så du röstar inte på den sittande presidenten, låter det som…?

– I helvete heller, haha! Jag är inget stort fan av Biden, men vem som helst förutom Trump.

Natalia: ”Finns ingen ursäkt”

Natalia Espina, 40, Milwaukee, har röstat i alla val hon har kunnat sedan hon blev amerikansk medborgare för fem år sedan. 

– Jag är från Chile från början, och blev amerikansk medborgare efter 33 års kamp genom immigrationssystemet. Jag tycker att det inte finns nån ursäkt att inte rösta, alla borde komma ut. Värden har ögonen på oss nu. Inte minst med tanke på vad som hände i april, säger hon.

För henne är det immigrationsfrågan och sjukvården som är de viktigaste frågorna. 

– Speciellt nu i pandemin. Jag har jobbat i 15 år här men har ingen sjukvårdsförsäkring. Och det är inte rimligt, tycker jag. Det borde vara mer tillgängligt i ett så rikt land. 

Enligt opinionsundersökningar har Joe Biden ett litet försprång mot Trump i Wisconsin. 

Trump vann Wisconsin 2016.

Expressens Johan Eriksson på plats i Wisconsin.Foto: Johan Eriksson
Hör Expressens Mats Larsson: ”Tiden är knapp nu”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.