Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kaoset – M kräver svar från Andersson

Tobias Billström (M) vill att Magdalena Andersson redovisar vad hon visste när hon sa att hon hade ett regeringsunderlag.
Moderaterna kräver svar från Magdalena Andersson efter att Miljöpartiet lämnat regeringen strax efter budgetomröstningen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Miljöpartiet visste Magdalena Andersson om att de skulle hoppa av regeringen om budgeten föll.

Moderaterna kräver därför svar från S-ledaren om onsdagen.

– Givet det Stenevi har sagt verkar det nästan som om Andersson förde talmannen bakom ljuset om sitt regeringsunderlag, säger M-toppen Tobias Billström.

Men Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström uppger att hon fick beskedet först efter statsministeromröstningen.

Talmannen Andreas Norlén riktade hård kritik mot MP på torsdagen, som han menar orsakade kaoset i riksdagen genom att lämna regeringen – samma dag som Magdalena Andersson accepterades.

Han tycker att MP borde ha förvarnat om att det kunde lämna regeringen om budgeten föll.

– Då hade jag naturligtvis inte föreslagit Magdalena Andersson, utan väntat till efter budgetomröstningen, sade han på en presskonferens på torsdagen.

Men enligt MP:s språkrör Märta Stenevi hade de meddelat Andersson att det kunde bli så.

– Mycket sent i processen har vi haft det samtalet, ”vad gör vi i det läget?”, och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som vi hade i somras, säger hon till Expressen.

MP: Vi hade samtal med Andersson

Enligt Stenevi skedde det före onsdagen.

– Ja, vi har haft samtal om vad som händer om budgeten faller innan onsdagens omröstning, säger Stenevi, men vi gjorde då bedömningen att Centerpartiet skulle släppa fram vår budget, det var det enda besked vi hade då.

Detta får nu kritik från Moderaterna.

– Det är väldigt uppseendeväckande uppgifter Märta Stenevi har kommit med under dagen. Om det stämmer innebär det att Magdalena Andersson gick till statsministeromröstningen fullt medveten om att hon var tvungen att avgå bara några timmar senare, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

”Korten på bordet”

Han vill att hon redovisar vad hon visste och inte visste när hon sa att hon hade ett regeringsunderlag.

– Det är dags att Magdalena Andersson lägger korten på bordet, vad är det egentligen som har hänt? Givet det Stenevi har sagt verkar det nästan som om Andersson förde talmannen bakom ljuset om sitt regeringsunderlag och om det stämmer är det helt oacceptabelt, säger Tobias Billström.

Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström skriver i ett sms att hon ”fick beskedet att de Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum.”

De gav besked om att de inte ville ingå ifall budgeten föll först efter statsministeromröstningen?

”Precis”, skriver Johan Ekström.

Märta Stenevi: ”Måste gå tillbaka till mina anteckningar”

Stenevi kan inte säga när hon informerade Andersson om att lämna regeringen.

Viktor Barth-Kron: ”Ett politiskt karaktärsmord”

Expressens politiska kommentator om talmannens hårda ord mot Miljöpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.