Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kaoset i helgen – nu stoppas bussarna

Det var stökigt i Södertälje i förra helgen.
Foto: Sören Nilsson
Det var flera bränder och nu stoppas lokalbussarna från att köra in i vissa statsdelar.
Foto: Åsa Asplid

Efter kaoset i helgen – nu kör lokalbussarna inte in i vissa stadsdelar i Södertälje.

Resenärernas säkerhet kan inte garanteras.

– Vi jobbar stenhårt för att försöka förändra situationen, säger Peter Nylind, chef vid Södertälje lokalpolisområde.

Helgen var orolig i flera områden i Södertälje. Det var bränder och stenkastning, en polis fick glassplitter i ögat – och en SL-buss fick en banger kastad mot sig.

Efter kaoset har nu bussbolaget Nobina bestämt sig för att dra om busstrafiken. På grund av social oro har man beslutat att lägga om trafiken på fredags- och lördagskvällar. Efter klockan 22 kommer inga bussar att köra in i stadsdelarna Hovsjö centrum eller Brunnsäng centrum.


LÄS MER: Polisen rustar för nya upplopp och attacker


"Förstår hur de resonerar"

Detta är för medarbetarnas och resenärernas skull. Så här skriver Nobina i ett internt PM:

"Med anledning av händelserna i helgen, så har vi i dag haft ett möte lokalt, där vi dels diskuterat händelserna i sig samt vad vi kan hitta för åtgärder för att främst främja arbetsmiljön för våra förare samt i slutändan ge våra resenärer en ökad trygghet."

– Det är en konsekvens av de händelser som har varit och vi har förståelse för hur de resonerar, säger Peter Nylind vid polisen.

Kan inte polisen garantera säkerheten så att vanliga människor kan åka buss på kvällarna?

– Det är en bred fråga. Vi har nu haft händelser som har utsatt både polis och andra aktörer för en typ av våld som förstås inte är acceptabel och som gör att folk riskerar att göra sig illa. Har man en sådan situation så jobbar vi stenhårt för att försöka förändra den tillsammans med andra parter, säger Peter Nylind.

Hur gör man det?

– Det har varit lugnt i veckan men under helgen finns en risk att det blossar upp igen. Då kommer vi att finnas där med olika typer av resurser och förebygga i första hand och möta i andra hand.


LÄS MER: Polisen attackerades: "Lurade in i en fälla"


Även Stockholms länstrafik (SL) bidrar med insatser för att göra trafiken i Södertälje tryggare. SL:s trygghetscentral bidrar med trygghetspersonal som ska finnas på plats i bussarna i Södertälje och också köra runt i de oroliga områdena med bil. Denna insats kommer att pågå till den 18 september.

Besöker fritidsgårdar och skolor

Nobina har också personal som besöker fritidsgårdar och skolor i de oroliga områdena, för att etablera vuxenkontakt med ungdomarna. Detta tror Peter Nylind vid polisen är avgörande.

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamson, M

– Kontaktskapande mellan ungdomar och vuxna gör att det blir skillnad. Det är bra att Nobina visar upp människan bakom för att förmå de som håller på att förstå att de sabbar för vanliga människor, säger han.

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons, M, säger att den sociala oron inte är "värdig Sverige eller värdig Södertälje". Han stöttar Nobinas beslut.

– De som kör våra bussar ska aldrig kompromissa med tryggheten och säkerheten för sig själva eller resenärerna, säger han.

Vill ha bättre lagskydd

Tamsons vill nu har ett bättre lagskydd för de som kör kollektivtrafik.

– Från vår sida gör vi en lång rad trygghetsinsatser men vi kan inte fylla polisens, rättsväsendets eller ytterst regeringens roll att ansvara för trygghet och säkerhet.

Han efterlyser nu att regeringer agerar.

– Vi vill att det kliver fram någon på riksnivå som markerar att man tar det här på allvar och tänker agera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.