Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kaoset — nu är mer snö på väg

Snöovädret som orsakat kaos på många ställen i Sverige under tisdagen fortsätter även under onsdagen.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Under tisdagen drabbades både tåg- och flygtrafiken av inställda avgångar och förseningar.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Snöovädret fortsätter även under onsdagen. 

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar i mellersta och norra Sverige, respektive varningar för höga flöden i Sydsverige. 

Trafikverket uppmanar bilförare att ta det försiktigt i onsdagstrafiken.

– Vi har haft snöfall hela natten med flera olyckor, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl hos polisen i Östergötland, på onsdagsmorgonen.

Snöfall och kraftiga vindar ställde till det rejält i trafiken på flera håll i landet under tisdagen. En rad olyckor har rapporterats in och tåg- och flygtrafiken drabbades av inställda avgångar och förseningar.

Flera olyckor i morgontrafiken

Även på onsdagen är det stökigt i trafiken. I Södermanland har man under morgonen haft flera olyckor. På E4 vid avfarten till Vagnhärad och Trosa kolliderade en lastbil och en plogbil vid 06.30-tiden.

– Det är inga personskador i samband med olyckan, men vi var på plats med lite blåljus för att bistå räddningstjänsten, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

En del snö har fallit i länet under natten, konstaterar polisbefälet.

– Vid hade en singelolycka vid Lästringe på E4 tidigare på morgonen, så det kan vara besvärligt väglag.

Problemen med lastbilar som kör fast och sedan blockerar övrig trafik fortsätter under omsdagen.

I Östersund fick en långtradare stopp i Opebacken, norrgående riktning vid niotiden. 

Polis på plats rapporterar att ytterligare lastbilar står stilla i backen. Man tvingas då stänga av E14 i norrgående körriktning och leder om trafiken via länsväg 605.

Fortsätter att snöa under onsdagen

Snöovädret håller i sig och SMHI har utfärdat flera varningar för kraftigt snöfall som gäller även för onsdagen. 

– Snöfallet kommer att börja avta under tisdagskvällen, men sedan tilltar det igen under sena natten och tidiga morgonen. Det berör främst i Södermanland och Stockholms län och till viss mån Gävleborg, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, till TT.

SMHI varnade under tisdagen för kraftiga vindar – och varningarna består i delar av Västerbotten respektive Norrbotten. 

– Många av vindvarningarna har plockats bort för att det har mojnat, de som ligger kvar är främst i norr. Det är för Västernorrland och Lapplandsfjällen, men där väntas det också mojna under natten säger Charlotta Eriksson till TT.

 

LÄS MER: Snö och hård vind över hela landet i dag

 

Snöfallet fortsätter under onsdagen

I Sydsverige, från Jönköping och Kalmar till Skåne, har varningar om höga flöden utfärdats och Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl hos polisen i Östergötland, berättar om flera olyckor under natten.

– Vi har haft snöfall hela natten med flera olyckor, säger han på onsdagsmorgonen.

Bland annat ska en person ha skadats lindrigt efter att ha kört av vägen och in i ett träd söder om Linköping. En annan person har kört av E4 och ned i diket och en bilist har gått in i mittbarriären på en väg i Nässjö. Ingen ska dock ha fått några allvarligare skador.

Det hårda vädret ställde till det rejält i trafiken på tisdagen. Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gick ut med varningar om trafikläget under tisdagen och uppmanar fortsatt trafikanter att ta reda på väderläget i sin region innan man ger sig ut i trafiken. 

”Ta det extra försiktigt om du tar bilen, cyklar eller går”, skriver Trafikverket. 

Trafikverket varnar

I Örebro län, Dalarna och Värmland inträffade under tisdagen en mängd trafikolyckor.

– Det har varit singelolyckor och mindre kollisioner. Jag har inte hört något om att någon skulle blivit allvarligare skadad, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen till TT.

 

LÄS MER: Trafikkaos på vägarna i Sydsverige – glashalt

 

I Sydsverige drabbades flera bilar av avåkningar på grund av halt väglag och trafikanter vindkänsliga fordon uppmanades att inte köra över Öresundsbron. Flygplatsen i Ronneby i Blekinge drabbades hårt av väderleken och ställde in flera avgångar. Även i Västsverige har flera mindre allvarliga olyckor inrapporterats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.