Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter IT-skandalen: Löfven möter Macron

Stefan Löfven besökte Frankrikes president Emmanuel macron på Élyséepalatset i Paris på måndagen. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Mötet mellan Macron och Löfven väntas i huvudsak handla om viktiga EU-frågor – migration, jobb och tillväxt, samt säkerhet. Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG
Stefan Löfven och Emmanuel Macron vid den gemensamma pressträffen i Paris. Foto: KRISTOFER SANDBERG

På måndagen träffade statsminister Stefan Löfven presidentkollegan Emmanuel Macron i Paris – och slapp därmed hantera efterdyningarna av IT-skandalen vid Transportstyrelsen. 

Löfven och Macron pratade bland annat om migration och säkerhet – och var enligt statsministern eniga om mycket.   

– Att vi säkrar våra yttre gränser, men också att vi har ett nytt system för asylprövningen som gör att alla länder i EU tar sitt ansvar och tar emot flyktingar, säger Stefan Löfven till svensk press på måndagskvällen.  

Efter förra veckans dramatik inom svensk politik – där två ministrar tvingades avgå efter oppositionens hot om misstroendeförklaringar – kan statsminister Stefan Löfven börja den här arbetsveckan med att fokusera på annat. 

Läs mer: Detta innebär misstroendeförklaring – så kan alliansen sparka Hultqvist 

Löfven har nämligen rest till Paris för att träffa president Macron – som också haft det tufft efter segern i presidentvalet. Popularitetssiffrorna för Macron har dalat på sistone och för en tid sedan avgick frankrikes försvarschef efter ett bråk med presidenten. 

Mötet mellan Stefan Löfven och Emmanuel Macron väntas handla om migration, jobb och tillväxt samt säkerhetsfrågor. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Läs mer: Löfven byter regeringskris mot presidentmöte 

Mötet mellan Macron och Löfven väntas i huvudsak handla om viktiga EU-frågor – migration, jobb och tillväxt, samt säkerhet. 

Svensk vapenaffär kan diskuteras

Men det är möjligt att även Sveriges upphandling av ett nytt luftvärnssystem – en affär i 10 miljarders-klassen – kan diskuteras. För en tid sedan skrev Expressen att Sverige har uppvaktats av både Frankrike och USA gällande upphandlingen. 

Enligt uppgifter till tidningen Dagens industri kommer Sveriges val av luftvärnssystem att tas upp på mötet från fransk sida.  

Läs mer: Hårda kampen om svensk vapenaffär 

Löfven och Macron mötte pressen

På måndagskvällen mötte president Macron och statsminister Löfven pressen efter ett 45 minuter långt samtal.   

– Vi har diskuterat hur EU ska leverera konkreta fördelar till unionens medborgare, säger Stefan Löfven. 

Enligt statsministern är det förvisso viktigt att EU-samarbetet är fördelaktigt för företag så att jobb och tillväxt skapas – men även vanliga medborgare måste gynnas, framhöll Löfven. I den frågan är han och Macron överens. 

Stefan Löfven påpekade också att han och Macron är eniga om att samarbetet i flyktingfrågan måste bli bättre mellan unionens medlemsländer. 

Statsministern berömde Frankrikes klimatpolitik

Löfven uttryckte även uppskattning för Frankrikes ambitiösa klimatpolitik. 

– Jag vill berömma president Macron för hans ambitioner vad gäller klimatarbetet. Frankrike kan räkna med Sveriges stöd, säger Stefan Löfven.  

President Macron har även bjudits in – och redan hunnit tacka ja – till ett nytt toppmöte i Sverige senare i höst. 

"En öppen och pragmatisk president"

Senare på fredagskvällen mötte Stefan Löfven den svenska pressen och beskrev kollegan Macron som en "öppen och pragmatisk president". 

Stefan Löfven och Emmanuel Macron är eniga i flera frågor, berättar statsministern. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Statsministern upprepade att han och Macron är eniga i flera frågor – bland annat vad gäller EU:s migrationspolitik. 

– Migrationsfrågan har vi också pratat om. Att vi säkrar våra yttre gränser, men också att vi har ett nytt system för asylprövningen som göra att alla länder i EU tar sitt ansvar och tar emot flyktingar, säger Stefan Löfven.  

– Frankrike och Sverige har en samsyn här, fortsätter statsminister. 

Enligt Löfven är han och Macron även överens om att komma åt roten till problemet – de odrägliga levnadsvillkor som tvingar människor att fly.    

Klimatfrågan kan ge nya jobb och tillväxt 

Stefan Löfven framhöll också att han och Macron har liknande uppfattningar i klimatfrågan – att klimatet förstås är en stor utmaning att hantera men att omställningsarbetet rymmer stora utvecklingsmöjligheter som kan ge nya jobb och tillväxt. 

– Hur gör vi då för att utveckla en ren energi och smartare transporter? Där har vi stor samsyn, säger Stefan Löfven, som också påpekade att båda länderna är helt överens om att man nu ska implementera Parisavtalet.  

Frankrikes president Emmanuel Macron tog emot Sveriges statsminister Stefan Löfven i Paris på måndagen. Foto: KRISTOFER SANDBERG

– Här har vi ett konkret samarbete på gång med ett av de viktigaste länderna i EU. Det är bra, fortsätter Stefan Löfven.  

Statsministern fick också frågan om upphandlingen av luftvärnssystemet togs upp på mötet – och förnekade att så skett.