Ögat på orkanen José fotograferat från internationella rymdstationen ISS. Foto: RANDY BRESNIK / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSÖgat på orkanen José fotograferat från internationella rymdstationen ISS. Foto: RANDY BRESNIK / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Ögat på orkanen José fotograferat från internationella rymdstationen ISS. Foto: RANDY BRESNIK / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Förödelsen är stor i Florida efter Irma. Foto: SCOTT CLAUSE / AP TT NYHETSBYRÅNFörödelsen är stor i Florida efter Irma. Foto: SCOTT CLAUSE / AP TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen är stor i Florida efter Irma. Foto: SCOTT CLAUSE / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter Irma – nu kan José drabba USA:s östkust

Publicerad

Dödssiffran efter orkanen Irma stiger nu till 55 personer, enligt News.com.

Men än är faran inte över.

Orkanen José rapporteras röra sig in mot USA:s sydostkust, rapporterar CNN. 

Den karibiska övärlden och USA:s sydkust har drabbats av flera svåra stormar den senaste tiden.

Efter Harvey och nu senast Irma larmas det nu om att en ny, kraftig orkan kan vara på väg in.

Strax utanför Floridas sydöstra kust blåser nu José upp för fullt - och förväntas nå full orkanstyrka till helgen, enligt CNN.

I helgen passerade José önationen Antigua och Barbuda strax söder om USA. En önation som bara ett par dagar tidigare plågats svårt av Irmas framfart.

Men experter menar José är svårbedömd då den hittills tagit en märklig bana.

Förväntas göra en u-sväng

På grund av svaga vindar ute på Atlanten ser José tror den samlade expertisen att José kommer göra en u-sväng bort från den amerikanska kusten - och i stället slå hårt mot Bahamas.

Men det är svårt att spå den förväntade vägen José förväntas ta. Prognoserna väntas variera de kommande dagarna, skriver CNN. 

Före stormarna Harvey och Irma hade USA inte haft någon kraftig orkan på 12 år - men har nu drabbats av två klass 4-orkaner på 16 dagar. Foto: TAIMY ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Experter: Borde varit fler

Just nu råder full orkansäsong i USA, och väntas pågå fram till november.

Före stormarna Harvey och Irma hade USA inte haft någon kraftig orkan på 12 år - men har nu drabbats av två klass 4-orkaner på 16 dagar. 

Även stormen Katia har varit närvarande i området på senare tid och slog hårt mot Mexiko. 

Trots den höga frekvensen menar experter att det inte är överraskande att USA drabbas av så många stormar den här tiden på året.

Washington Post skriver att USA borde ha drabbats av fler stormar än vad de gjort under de senaste tio åren.

Tre orkaner på en och samma bild: Katia till vänster, Irma i mitten och José till höger.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Förödelsen efter Irma

Samtidigt bevittnar USA just nu stormen Irmas efterdyningar.

Förödelsen har varit stor, främst i delstaten Florida, men dödsfall har också rapporterats i de nordligare staterna South Carolina och Georgia.

– Det kommer ta tid att låta folk återvända till sina hem, säger Brock Long, företrädare för den amerikanska krismyndigheten FEMA, enligt News.com.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag