Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chefen sparkas inte: "Det var dålig humor"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I utredningen, som nu uppges vara klar, har nuvarande medarbetare intervjuats om dagens arbetssituation.
Foto: SVEN LINDWALL

En högt uppsatt chef på mediebolaget MTG anklagas för kränkningar, och flera anställda på en redaktion vittnar om en kvinnofientlig kultur.

Men efter företagets internutredning uteblir åtgärderna – och chefen får sitta kvar.

– Han har använt dåligt placerad humor och ironi som absolut kan uppfattas som kränkande även om det inte är illa ment, säger MTG:s vd Anders Jensen. 

I veckan rapporterade Dagens Nyheter att MTG startat en internutredning efter larm om kränkningar och en sexistisk arbetskultur på en redaktion. Flera personer uppger för tidningen att kvinnor rangordnas efter hur "knullbara" de är och nedvärderas för att de inte "pallar trycket".

En högt uppsatt chef pekas ut för mobbning och personangrepp. Enligt Anders Jensen, vd för MTG Norden, kommer synpunkterna från fyra tidigare anställda eller konsulter.

LÄS MER: Hög chef på MTG i internutredning

"Står i kontrast med vår värdegrund"

Efter det har man startat en "grundlig utredning" om förhållandena på avdelningen.

I utredningen, som nu uppges vara klar, har nuvarande medarbetare intervjuats om dagens arbetssituation.

"I dessa intervjuer framkommer att avdelningen i dag inte präglas av en kränkande kultur eller dåligt ledarskap", skriver MTG i ett pressmeddelande i dag.

Ledningen sitter kvar efter MTG:s internutredning

MTG:s HR-direktör Veronica Sjöstrand menar att misstag har gjorts som "visar på brister i avdelningens ledarskap".

– De händelser som framkommit ligger något eller några år tillbaka i tiden och undersökningen visar att vårt arbete med MTG:s kultur, värderingar och ledarskap under de senaste åren har medfört stora förbättringar, säger hon i pressmeddelandet.

Anders Jensen förklarar metodiken bakom utredningen när Expressen ringer upp. 

– Vi har tagit uppgifterna som kommit in till mig från fyra tidigare anställda på väldigt stort allvar. Vi har genomfört en grundlig internutredning med stöd av extern juridisk hjälp under två veckor. Vi har talat med de fyra tidigare anställda, jag har talat med en på telefon, en har jag träffat, och två har bara velat ha kontakt via mejl. Vi har också talat med ett stort antal anställda, både på den aktuella redaktionen och på hela företaget, för att skapa en bild av var vi står i dag. Vi har också samlat ihop äldre medarbetarundersökningar för att kolla efter trender. 

"Inga sexuella trakasserier"

Om man jämför bilden av MTG som ni har fått från utredningen och med den som målades upp i DN-artikeln, överensstämmer er bild med vittnesmålen om att mobbning varit en del av arbetsmiljön?

– Vi har funnit saker i vår historik, från perioden där de fyra anställda fanns i företaget, som fanns i samma fåra som det som framgått. Alltså oacceptabelt beteende, kränkande kommentarer, kommentarer som kan uppfattas som mobbning. Vi har inte funnit underlag för sexuella trakasserier, men det har varit ett beteende som inte varit okej. Ett språkbruk, som framför allt kan kopplas till en person som inte jobbar hos oss längre. Och ett ledarskap som inte slagit ner på det som inte varit okej.

Hur långt bak i tiden ligger det här?

– Det varierar lite, men man kan säga att det handlar om två till fyra år tillbaka i tiden. De stora problemen ligger bortåt fyra år bakåt i tiden. 

Chefen får sitta kvar

Den utpekade MTG-chefen får sitta kvar. Hur har ni resonerat där?

– När man säger inga personaländringar så misstolkar man ofta i de här sammanhangen det som att det enda man kan göra är att avskeda någon. Det är korrekt att ingen avskedas, men det finns andra åtgärder, både av disciplinär karaktär och att vi ökar utbildningen av chefer och ökar insatser av genomgångar av våra beteendekoder. Vi uppgraderar också våra avtal kring vad man kan vänta sig av våra chefer. Det är en hel del åtgärder, men ingen får gå, det är korrekt.  

Om man har kunnat bekräfta att en person stått för kränkande kommentarer, är det då försvarbart att en sådan person får sitta kvar på en chefspost?

– Om personen själv stått bakom alla kränkande kommentarer, var den som stod bakom det mesta, så hade det inte varit okej. En sådan person kan man inte ha i en chefsbefattning. Men vi har inte funnit att så är fallet. Den här aktuella chefen har brustit i två saker. Att han inte varit hårdare mot personer som haft ett direkt oacceptabelt språkbruk, och att han använt dåligt placerad humor och ironi som absolut kan uppfattas som kränkande även om det inte är illa ment. 

Det var menat som humor i de här fallen som det berättas om?

– Man ska inte skoja bort det, och säga att det var humor som inte alla fattade. Det var ett ledarskap som inte var moget, men som har utvecklats. Via medarbetarundersökningar och intervjuer med anställda har vi kunnat se att det har skett en signifikant förbättring. Dels för att den aktuelle chefen har utvecklats, och dels för att en eller ett par personer som drev det här oacceptabla språkbruket har slutat.

"Det har brustit" 

Då låter det som att den här aktuelle chefen, att hans största förseelse var att han lät andra använda ett oacceptabelt språkbruk, snarare att han stod för det själv?

– När det gäller språkbruket är det korrekt. När det gäller utövandet av ledarskap så finns det ett ansvar, att man agerar på ett moget sätt som chef. Och det har brustit emellanåt. 

Du nämner disciplinära åtgärder. Vad kommer att hända?

– Det går vi inte in på. Och det är inte kopplat till en enda person, det handlar om vilka åtgärder vi som företag sätter in för att våra chefer ska vara rustade och kapabla att hantera sådant här framåt. Det blir en sak mellan företaget och de anställda. 

"Förväntar mig att bli kritiserad"

Vad har ni fått reaktioner från de utfrågade på er utredning?

– De som har framfört den här kritiken kan säkert uppleva missnöje och tycka att vi borde göra mer. Men jag kan bara konstatera att den undersökning vi har gjort har varit precis så omfattande som man kan förvänta sig. Jag har varit ute på avdelningar och talat med flertalet anställda. Jag tror inte att det finns någon som kan säga att vi inte tar det här på stort allvar.

– Den här rörelsen är en av de mest positiva grejerna som har skett på flera år. Det har flutit en massa saker till ytan som borde kommit fram mycket tidigare. Flera medieföretag, inklusive MTG, har en historik som inte alla gånger varit okej. Vi har ett stort jobb att göra. Men man måste undersöka ordentligt. Att avskeda någon direkt för att visa att man gjort något, det är inte ansvarsfullt beteende. Jag förväntar mig att bli kritiserad av personer som känner sig utsatta, men jag är skyldig dem och alla på företaget att utreda ordentligt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.