Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter hotmejlet: Kräver att Kinas ambassadör utvisas

Journalisten Jojje Olsson förklarar.
Markus Wiechel (SD), utrikespolitisk talesperson.
Foto: SD
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL
Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för KD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD och KD kräver att Kinas ambassadör Gui Congyou ska skickas hem efter hoten mot Expressen-medarbetaren Jojje Olsson.

– Situationen har förvärrats, säger Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för SD.

Även M och C vill att Sverige agerar mot Kina.

På torsdagen fick frilansjournalisten Jojje Olsson ett mejl från den kinesiska ambassaden, där de skrev att han ska upphöra med den kritiska rapporteringen om Kina – eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar”.

Jojje Olsson har granskat Kinas agerande mot bland annat H&M i flera artiklar i Expressen, och på sajten Kinamedia som tidigare hette Inbeijing.

Mejlet från ambassaden har fått flera politiker att reagera starkt.

– Det är förfärligt men tyvärr inte förvånande, vi har sett det förut och kommer säkert att se det igen, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

M vill se riktade sanktioner

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har även tidigare riktat påtryckningar mot svenska politiker och journalister. Han har gått till hårt angrepp mot Expressen och hotat att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon deltog i en prisceremoni för den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Ulf Kristersson tycker att regeringen behöver göra mer än att kalla upp ambassadören till utrikesdepartementet, vilket de gjort många gånger.

– Det kan vara en skarpare ton, men även direkt riktade sanktioner. Ju mer europeiska länder agerar gemensamt och inte låter Kina spela ut olika europeiska länder mot varandra eller USA mot Europa, desto större effekt kommer det att ha.

C vill också ett tydligare internationellt agerande mot den asiatiska nationen.

– Ska de vara med på den globala marknaden, måste vi visa att det har ett pris. Vi har varit för svaga i den delen från EU:s sida, säger Kerstin Lundgren.

C:s Kerstin Lundgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bör förklaras ”persona non grata”

Men SD och KD går längre. De har tidigare krävt att Gui Congyou skickas hem – och understryker nu sitt önskemål.

– Kinas ambassadör har hållit på så här i flera år. Redan 2019 ställde vi krav på att han ska vara icke önskvärd här. Det var efter att han hotat journalister och politiker, vilket är helt oacceptabelt, säger Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för SD.

– Ambassadören har kallats upp vid upprepade tillfällen och det har inte hjälpt. Han behöver förklaras persona non grata, säger Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för KD.

Även V har tidigare krävt att Gui Congyou ska utvisas. Markus Wiechel anser att det skulle förbättra relationen mellan Sverige och Kina.

– Ambassadörens agerande är kontraproduktivt. Han har inte förbättrat relationen mellan Sverige och Kina, utan tvärtom. Man kan inte komma hit och hota personer som han gör. Det förvärrar kinesers roll i Sverige, men också relationen mellan länderna.

UD: Kommenterar inte specifika händelsen

Expressen söker utrikesminister Ann Linde (S). Utrikesdepartementets presstjänst uppger att de inte har någon kommentar om den specifika händelsen, men att regeringen bejakar en bred dialog och utbyten med Kina på flera områden – och att de vill hålla kanaler för dialog öppna.

”Generellt kan det dock sägas att utrikesdepartementet vid upprepade tillfällen har påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt.

Vi har flera gånger påtalat för kinesiska företrädare att vi förutsätter att den kinesiska ambassaden respekterar svenska lagar och regler och att vi inte kan godta att ambassaden framför hot”, skriver de i ett mejl till Expressen.

H&M rapporterar något bättre resultat än förväntat. Samtidigt minskade försäljningen drastiskt. Men ännu så verkar Kinas bojkott mot HM inte synas i siffrorna. Nordnets sparekonom Frida Bratt berättar mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.