Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter hotet – nu slår Anonymous till

Hackernätverket Anonymous har förklarat krig mot IS.
Utpekade "hjärnan" bakom attackerna i Paris Abdelhamid Abaaoud.
Foto: TT

Efter måndagens hot från hackernätverket Anonymous om att krossa terrorgruppen IS kommer uppgifter om att Anonymous börjat stänga ned sajter och konton kopplade till IS. Hittills ska tusentals Twitter-konton ha stängts ner.

Under gårdagen förklarade hackernätverket Anonymous krig mot terrorgruppen IS efter terrordåden i Paris. I en video som laddades upp på Youtube säger Anonymous:

"Ni ska vara medvetna om att vi kommer att hitta er och aldrig släppa taget. Vi kommer att genomföra den största attacken någonsin mot er. Förvänta er massiva cyberattacker. Vi förklarar krig. Var redo."

Senare under måndagen och under tisdagsmorgonen har tusentals Twitter-konton som hackernätverket menar har kopplingar till terrorgruppen IS stängts ned.


https://twitter.com/opparisofficial/status/666553008541552640

Under hashtaggarna #OpParis och #OpIsis pågår just nu en kampanj mot IS och Twitter-kontot @opparisofficial rapporterar kontinuerligt om Anonymous attacker mot IS-kopplade sajter och konton.

Stängde ner sajt

Det amerikanska företaget CloudFlare, som tillhandahåller skydd mot virus och andra faror för sajter som använder sig av deras tjänst, låg under måndagen nere.

På Twitter tog Anonymous på sig attacken som tvingade ner sajten.

– Återigen har CloudFlare visat sig tillhandahålla tjänster för Islamiska Staten-webbsidor. Skamligt, skriver de på Twitter via kontot @Groupanon.

Har tagit ställning tidigare

Hackernätverket Anonymous tog även ställning efter terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo i januari i år. Även då försökte man stänga ner sajter och konton i sociala medier för att visa sitt stöd med Frankrike.

Det här är Anonymous:

Anonymous är en internationell grupp hackare och nätaktivister som med hot och attacker försöker hämnas på länder, myndigheter och företag som man menar försöker begränsa saker som Anonymous står för. Det kan till exempel vara det fria ordet, transparens på internet och piratkopiering. De har också tagit ställning mot terror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.