Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Hitlervinet - här säljs Hitleröl i affären

Expressens medarbetare Christina Lundell klev in på ett snabbköp utanför Venedig möttes hon av Hitler på en ölflaska med etiketten "Mein Kampf".

Trots att över 50 000 italienska judar deporterats till tyska koncentrationsläger säljs vin och öl med Hitlers porträtt öppet i landets mataffärer.

När Expressens medarbetare Christina Lundell klev in på ett snabbköp utanför Venedig möttes hon av Hitler på en ölflaska med etiketten "Mein Kampf".

– Ett sådant öl är för folk som inte längre har något att supa bort, säger Christina Lundell.

Lido di Jesolo, en halvtimme norr om Venedig, är inte bara ett populärt sommarresemål bland skandinaver.

Det är även en plats för den som vill avnjuta en öl – prydd med bilder på Adolf Hitler.

När Expressenmedarbetaren Christina Lundell klev in på ett snabbköp i staden möttes hon av Führerns blick från dryckeshyllan.

Bland läsk och lokala ölsorter som Birra Moretti stod även några flaskor Mein Kampf.

– Det var bland det första man såg när man klev in, säger hon och fortsätter:

– Ett sådant öl är för folk som inte längre har något att supa bort. Köper du det måste du vara så genomdum i huvudet så att jag vet inte vad jag ska säga.

Expressen.se har tidigare skrivit om hur ett norskt par gjort en liknande upptäckt. Då var det vinflaskor vid ett snabbköp i Rimini som prytts med bilder på fascistledarna Hitler och Mussolini.

"Väcker nostalgin"

Bakom både ölet och vinet står företaget I Nostalgici.

På sin hemsida skriver de att de, som svar på en ständigt föränderlig marknad, väljer att pryda sina flaskor med historiska motiv som "återuppväcker nostalgin i många av oss", något de gjort i femton år. Andra motiv är Che Guevara och Israels förste premiärminister David Ben-Gurion.

Inte bara i Italien

Nostalgin för kontroversiella ledare finns inte bara i Italien.

Tidigare har Expressen.se skrivit om hur den thailändska matkedjan Hitler stämdes av Kentucky Fried Chicken då deras logotyp föreställde just Hitler, klädd som den amerikanska snabbmatskedjans maskot överste Sanders.

Även t-shirttryck och nyckelringar med nazistledarens ansikte såldes i Thailands huvudstad.

Beror på historielöshet

Harry Soicher, en rumänsk lärare på en högstadieskola i Bangkok, förklarade då för CNN hur thailändarnas fascination för Hitler inte har med ideologi att göra.

– Det har inte exponerats för den delen av historien. För den som inte bor i Thailand kan det vara svårt att tro att de inte menar illa, sade han.

50 000 deporterades

Detsamma kan knappast sägas om italienarna: Över 50 000 italienska judar deporterades till tyska koncentrationsläger under andra världskriget, enligt den tyske militärhistorikern Bernhard R. Kroener.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.