Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter hatlistan och nazifilmer – svenska judar vill träffa Löfven

Jan Scherman, tidigare vd på TV4, är en av dem som finns med på den antisemitiska listan.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Flera av de svenska judar som finns på den antisemitiska listan på nätet vill nu träffa statsminister Stefan Löfven (S) och diskutera Googles ansvar.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen och DN har berättat att nazistiskt propagandamaterial spridits på Google och Youtube, trots att materialet i flera fall resulterat i fällande domar.
Foto: MATT ROURKE / AP TT / NTB SCANPIX

Flera av de svenska judar som finns på en antisemitisk lista på nätet vill nu träffa statsminister Stefan Löfven (S) och ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott. 

– Vi känner inte trygghet att man verkligen vidtar de åtgärder som kan och bör göras, säger Jan Scherman, tidigare vd på TV4, en av dem som är på listan.

Expressen har berättat att Youtube spridit nazistiskt propagandamaterial, till och med där det finns fällande domar för hets mot folkgrupp eller misshandel.

I ett brev till Stefan Löfven och riksdagens konstitutionsutskott skriver flera andra svenska judar att de vill diskutera Googles, Youtubes och Facebooks ansvar för material de vidareförmedlar. 

– Det handlar främst om att tillämpa de lagar och regler som finns, säger Jan Scherman om brevet som även är undertecknat av Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, journalisten Willy Silberstein, finansmannen Gabriel Urwitz och Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Invänder mot ett grundlagsförslag

De invänder även mot ett förslag som regeringen arbetar med i yttrandefrihetsgrundlagen. Enligt förslaget ska en ansvarig utgivare ha två veckor på sig att ta bort brottsligt material som legat på en hemsida i mer än 12 månader – och då undgå att bli åtalad.

Tanken är att underlätta för ansvariga utgivare som har ansvar för allt en hemsida publicerat tidigare, men de menar att det kan utnyttjas av nazistiska hemsidor som har utgivningsbevis för att slippa åtal.

De tar upp en dom i Gävle tingsrätt 2015 där en en ansvarig utgivare för ett känt vit makt-skivbolag dömdes för hets mot folkgrupp efter låttexter om att ”kuva blattar med terror, våld och slakt”, ”stycka” vissa etniska grupper ”lem för lem” och skjuta judiska barn. Materialet hade legat ute i flera år innan det anmäldes och blev åtal. De menar att detta är ett exempel som hade undgått straff om förslaget funnits då.

– Det handlar om viktiga detaljjusteringar i förslag som annars är bra, säger Jan Scherman.

Expressen har sökt Löfven för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.