Sara Karlsson.Sara Karlsson.
Sara Karlsson.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter hårda interna kritiken – Sara Karlsson lämnar riksdagen

Publicerad

Sara Karlsson (S) lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Anledningen är partiets skärpta flyktingpolitik som Stefan Löfven presenterade i dag.

”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skriver Karlsson på Facebook.

Expressen avslöjade i går att hon som ordförande migrationspolitiska S-föreningen kritiserat det egna partiet i en ännu opublicerad rapport.

”För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för”, skriver Sara Karlsson i ett inlägg på Facebook, och berättar att hon lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Hon är ordförande i Migrationspolitiska S-föreningen, som i en ännu opublicerad rapport kritiserat hur det egna partiet hanterat den tillfälliga asyllagen, vilket Expressen kunde berätta i går.

Sara Karlsson (S) lämnar riksdagen

I rapporten ”Vilse i andrummet – en utvärdering av den tillfälliga asyllagen” skriver de att den tidsbegränsade lagen är ”ett lappande och lagande som regeringen ägnar sig åt”.

 

LÄS MER: Hårda S-kritiken mot egna partiet

Lagen infördes 2016 och begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi skrev den här rapporten eftersom vi tycker att det behövs en utvärdering av den tillfälliga lagen. Man gjorde ingen konsekvensanalys, sade Sara Karlsson då.

”Stora kliv mot det jag ser som en avgrund”

I dag meddelade Socialdemokraterna att de stramar åt sin migrationspolitik ytterligare inför valet. 

Antalet asylsökande ska bli färre och den som får avslag ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola.

– Vår andel ska motsvara Sveriges befolkningsstorlek, sade statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Sara Karlsson skriver på Facebook att det är ”en mycket obehaglig utveckling”, och ”med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn - barn! - som inte har rådighet över sin situation”.

Beslutade sig för att lämna redan i höstas

Redan i oktober förra året berättade Sara Karlsson att hon inte skulle kandidera till riksdagen 2018. Hon hänvisade då till privata skäl, men också till hur partiet hanterat migrationspolitiken.

– De senaste åren har migrationspolitiken varit som en dominerande fråga och det har ju inte varit en hemlighet att jag varit oense med omsvängningen inom partiet och i politiken i stort och det tar väldigt hårt på en för det är en viktig värderingsfråga, sade hon till P4 Sörmland då.

Sara Karlsson lämnar sin riksdagsplats omgående, och fortsätter därför inte som politisk vilde. Hon vill inte kommentera om hon också kommer att lämna Socialdemokraterna. 

”Jag vill inte uttala mig”, skriver Sara Karlsson i ett sms till Expressen. 

Ygeman: ”Har uppenbart en annan uppfattning”

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, menar att beslutet inte var oväntat.

– Det är trist men inte helt oväntat. Det här går tillbaka till besluten vi tog på partikongressen. Hon är djupt engagerad i de här frågorna och har uppenbart en annan uppfattning, och då blir det här konsekvenserna, säger Ygeman till TT.

 

LÄS MER: Socialdemokraterna stramar upp sin flyktingpolitik

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag