Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter hårda interna kritiken – Sara Karlsson lämnar riksdagen

Sara Karlsson.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Karlsson (S) lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Anledningen är partiets skärpta flyktingpolitik som Stefan Löfven presenterade i dag.

”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skriver Karlsson på Facebook.

Expressen avslöjade i går att hon som ordförande migrationspolitiska S-föreningen kritiserat det egna partiet i en ännu opublicerad rapport.

”För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för”, skriver Sara Karlsson i ett inlägg på Facebook, och berättar att hon lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Hon är ordförande i Migrationspolitiska S-föreningen, som i en ännu opublicerad rapport kritiserat hur det egna partiet hanterat den tillfälliga asyllagen, vilket Expressen kunde berätta i går.

Sara Karlsson (S) lämnar riksdagen

I rapporten ”Vilse i andrummet – en utvärdering av den tillfälliga asyllagen” skriver de att den tidsbegränsade lagen är ”ett lappande och lagande som regeringen ägnar sig åt”.


LÄS MER: Hårda S-kritiken mot egna partiet

Lagen infördes 2016 och begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi skrev den här rapporten eftersom vi tycker att det behövs en utvärdering av den tillfälliga lagen. Man gjorde ingen konsekvensanalys, sade Sara Karlsson då.

”Stora kliv mot det jag ser som en avgrund”

I dag meddelade Socialdemokraterna att de stramar åt sin migrationspolitik ytterligare inför valet. 

Antalet asylsökande ska bli färre och den som får avslag ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola.

– Vår andel ska motsvara Sveriges befolkningsstorlek, sade statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Sara Karlsson skriver på Facebook att det är ”en mycket obehaglig utveckling”, och ”med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn - barn! - som inte har rådighet över sin situation”.

Beslutade sig för att lämna redan i höstas

Redan i oktober förra året berättade Sara Karlsson att hon inte skulle kandidera till riksdagen 2018. Hon hänvisade då till privata skäl, men också till hur partiet hanterat migrationspolitiken.

– De senaste åren har migrationspolitiken varit som en dominerande fråga och det har ju inte varit en hemlighet att jag varit oense med omsvängningen inom partiet och i politiken i stort och det tar väldigt hårt på en för det är en viktig värderingsfråga, sade hon till P4 Sörmland då.

Sara Karlsson lämnar sin riksdagsplats omgående, och fortsätter därför inte som politisk vilde. Hon vill inte kommentera om hon också kommer att lämna Socialdemokraterna. 

”Jag vill inte uttala mig”, skriver Sara Karlsson i ett sms till Expressen. 

Ygeman: ”Har uppenbart en annan uppfattning”

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, menar att beslutet inte var oväntat.

– Det är trist men inte helt oväntat. Det här går tillbaka till besluten vi tog på partikongressen. Hon är djupt engagerad i de här frågorna och har uppenbart en annan uppfattning, och då blir det här konsekvenserna, säger Ygeman till TT.


LÄS MER: Socialdemokraterna stramar upp sin flyktingpolitik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.