Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter grottdramat – ytterligare en dykare död

Här säger thailändska pojkarna tack efter grott-räddningen
Från räddningsarbetet i Tham Luang-grottan. Foto: THAI NAVY SEAL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot tiden var hård för att få ut pojkarna vid liv.
En dykare dog under räddningsarbetet. Foto: THAI NAVY SEAL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Natten till lördag bekräftar thailändska marinen att specialdykare Burek Beiret omkommit, rapporterar Reuters

Beiret drabbades av en blodförgiftning då han deltog i räddningen av tolv pojkar och deras tränare i fjol – ett och ett halvt år senare dog han av sjukdomen. 

Sommaren 2018 drog hela världens blickar till Thailand då ett fotbollslag bestående av tolv pojkar och deras tränare fastnade i en översvämmad grotta. 

Dykare och räddningspersonal från hela världen anmälde sig frivilligt för att delta i räddningsaktionen som skulle rädda pojkarna. Räddningen blev dramatisk och kampen mot klockan var hård. 

Se insidan av grottan där 12 pojkar satt fast i 18 dagar

Bland annat omkom en dykare från thailändska flottans attackdykarförbund. Saman Kunan skulle leverera förnödenheter till pojkarna men då luften i hans flaska tog slut. En annan kritisk situation i räddningsarbetet har räddningsledaren Narongsak Ostankron berättat om för The Guardian. Under räddningsarbetet tappade man kontakt med två räddningsgrupper som befann sig inne i grottan. 

I 23 timmar var räddningsgrupperna okontaktbara. 

Efter 18 dagar fick man ut pojkarna, deras tränare och ytterligare fyra personer som fastnatt 4 kilometer in i grottan när vattnet forsat in. 

Ytterligare en dykare död 

En bronsstaty av Saman Kunan står nu placerad vid ett turistcenter som placerats utanför den nu välbesökta grottan. 

Men under fredagen, lokal tid, kom alltså beskedet om att ytterligare en av dykarna omkommit som resultat av räddningsaktionen. 

Dykaren Saman Kunan dog under räddningsinsatsen. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I ett pressmeddelande skriver thailändska marinen att Burek Beiret drabbats av en blodförgiftning då han befann sig i grottan för att rädda pojkarna. Beiret har sedan dess vårdats på sjukhus för sin sjukdom. 

De senaste månaderna har sjukdomen förvärrats och på fredagen, lokal tid, bekräftas Beiret ha avlidit, rapporterar Reuters

Turistattraktion 

Tusentals räddningsarbetare, 900 poliser, 10 polishelikoptrar och 7 ambulanser deltog i räddningsinsatsen. Till det tillkommer även de över 700 dykflaskor som användes för att få ut pojkarna, i åldrarna mellan 11 och 16 år, vid liv. 

Tham Luang-grottan där 12 pojkar satt fast i 18 dagar har blivit en turistattraktion.

Sedan dess har Tham Luang blivit en turistaktion för människor från hela världen. Över 1.3 miljoner människor har under det gångna året besökt grottan som ligger i norra Thailand. 

Mamman dödade Theo – sedan tog hon sitt liv

Pappa Mattias möttes av en lapp på dörren: ”Gå inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.