Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter grodan - nu körs Lööf över av Borg

Centerledaren Annie Lööf, här i samtal med Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt, fick felaktig information av sin egen stab innan partiledardebatten i går. Foto: Calle Lidström/Eps

Partiledardebatten var Annie Lööfs chans att visa styrka efter det uppslitande bråket om idéprogrammet.

Men när hon pikade Gustav Fridolin för att vara dåligt påläst gjorde hon det med felaktiga uppgifter, kan Expressen avslöja. När misstaget blir känt för C-ledaren tar hennes stab blixtsnabbt på sig skulden.

"Slarv från oss medarbetare", skriver Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren i ett sms.

Det handlar C-ledarens groda om

Fridolin är kritisk till att så få skolor köper in närodlad och ekologisk skolmat, vilket han påpekade i en replik på Annie Lööfs anförande.

Annie Lööf svarade med att kalla MP-språkröret dåligt påläst och förklarade att kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik, tagit fram en handbok, där man ger rådet att upphandla ekologisk och närodlad mat.

Men kommerskollegium har inte gett några råd att upphandla närodlat och ekologiskt. Tvärtom, myndigheten är kritisk mot att upphandla närodlat, eftersom det kan strida mot EU-rätten.

Den myndighet som tagit fram handboken med de råden som Annie Lööf talar om är inte kommerskollegium, utan miljöstyrningsrådet, som är ”regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar upphandling”.

Experterna: Så ska Lööf ta sig ur krisen

Jonas Hinnfors , statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet:

"Idéprogramskrisen handlar mycket om att försöka få ihop de väldigt olika delar av partiet som har funnits under en lång tid men som nu har mobiliserats. Den djupa splittringen har blivit mer akut och hon måste finna en kompromiss."

Marie Demker , statsvetarprofessor Göteborgs universitet:

"Hon visade på ledarskap när hon tog tag i debatten, men hon borde ha förutsett att den skulle bli vild och galen. När det gäller opinionen är det en mer långsiktig problematik som jag inte tror påverkas så mycket av idédiskussionen. Det hon behöver göra är att få partiet att stå enat bakom henne. Det är alltid partiledarens uppgift att skapa förtroende för sitt ledarskap."

Malena Rosén Sundström , statsvetare vid Lunds universitet:

"Det stora eldprovet blir hur hon hanterar de ändringsförslag om idéprogrammet som kommer in. Det är lätt att få kritik hur man än gör i den situationen. Ändrar man för mycket kan man få kritik för att det är för urvattnat och om hon inte tar till sig av kritiken kan hon anklagas för att köra över starka krafter inom partiet."

Det händer nu i Centern

1 FEBRUARI

Partiets kommundagar i Örebro inleds.

5 FEBRUARI

Sista dagen för att lämna synpunkter på idéprogrammet.

15 FEBRUARI

Partistyrelsen ska anta det nya idéprogrammet.

22 MARS

Extrastämma i Upplands Väsby inleds, där idéprogrammet spikas.

Partiledardebatten i går var extra viktig för Annie Lööf. Efter bråket om det föreslagna idéprogrammet, som fortfarande inte är över, hade hon nu sin chans att visa styrka, både inför väljarna och sina partikamrater.

När Gustav Fridolin tog upp frågan om att skolorna borde upphandla närodlad och ekologisk skolmat tog Annie Lööf i ordentligt - och pikade Fridolin för att vara dåligt påläst efter sin pappaledighet.

– Gustav Fridolin har ju varit borta nu några månader och jag skulle vilja uppmana honom till att läsa på, började Annie Lööf.

Sedan förklarade hon att kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik, tagit fram en handbok i hur man ska hantera lagen om offentlig upphandling, där kommunerna får råd om att upphandla närodlad och ekologisk mat.

Felaktigt faktaunderlag

Men frågan är vem som borde läsa på. Kommerskollegium har nämligen inte uppmanat kommunerna att upphandla närodlat och ekologiskt.

Tvärtom, kommerskollegium är skeptiskt till att upphandla närodlat och ekologiskt, eftersom det kan strida mot EU- rätten, som säger att man inte får missgynna leverantörer.

– Vi har inte gett några sådana råd som hon säger. Tvärtom är vi bekymrade över uppmaningar om att kommuner ska upphandla närodlat för det strider mot lagen om offentlig upphandling och mot EU:s regelverk. Vi har inte heller uppmanat kommuner att upphandla ekologiskt, även om det kan vara förenligt med regelverket, säger Karin Eckerdal, enhetschef på kommerskollegium.

När Expressen konfronterar Lööf efter debatten blir hon svarslös. Efter en stund kommer det ett sms från hennes pressekreterare Kenneth Hultgren, som förklarar att C-ledaren fått ett felaktigt faktaunderlag.

"Ang kommerskollegiet så var det fel i Annies underlag. Skulle ha stått Miljöstyrningsrådet. De har utgett råd och handbok bla. Slarv från oss medarbetare", skriver Kenneth Hultgren.

När Fridolin får höra att Lööf sagt fel menar han att det bara understryker hans poäng:

– När näringsministern hänvisar till en myndighet som avråder från att ställa krav på att maten ska komma från de lokala bönderna, då visar det hur dålig lagstiftningen är.

Fortsatt programdiskussion

Det är inte näringsministerns enda motgång just nu.

I dag väntas den rödgröna oppositionen, tillsammans med SD, köra över Annie Lööf i riksdagen om kortare betalningstider mellan företag - och de får stöd av finansminister Anders Borg, skriver Dagens industri.

– Långa betalningstider är särskilt besvärliga för små och medelstora bolag, säger Borg till Dagens industri som uppger att finansministern nu kommer att kontakta Annie Lööfs departement för att snabbt få fram ett nytt lagförslag.

Samtidigt fortsätter hennes interna debatt i partiet. Programgruppens förslag till nytt idéprogram är ute på remiss hos distrikten, som ska lämna sina synpunkter till partistyrelsen senast den 5 februari.

Det verkar som att Östergötlands motförslag kommer att bli vägledande för en lång rad olika C-distrikt, bland annat Kalmar, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Uppsala, Örebro, Sörmland och Värmland.

– Varje distrikt ska skriva ett eget yttrande, så det kanske kommer att skilja lite, men tanken är att vi ska kunna ge en samlad bild till partistyrelsen, säger Gösta Gustavsson, distriktsordförande i Centern i Östergötland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!