"Jag hoppas att kunna sätta stopp för grisuppfödningen som Danmark håller på med", säger Ebba Busch (KD) Foto: Vilhelm Stokstad / Tt
"Jag hoppas att kunna sätta stopp för grisuppfödningen som Danmark håller på med", säger Ebba Busch (KD) Foto: Vilhelm Stokstad / Tt

Efter griskritiken – hon anmäler Danmark

Publicerad

Efter uppgifter om att fyra personer dött i Danmark efter att ha smittats av antibiotikaresistenta svinbakterier anmäler EU-kandidaten Ebba Busch, KD, landet till EU-kommissionen.

– Jag hoppas att kunna sätta stopp för grisuppfödningen som Danmark håller på med, säger hon.

Grisfrågan blir allt hetare, och frågan om Danmarks uppfödning med antibiotikaanvändning och uppfödningstakt har vållat intensiv debatt.

Nyligen fick Ica-handlaren Andreas Gunrup stor uppmärksamhet när han berättade att han skulle sluta sälja danskt fläskkött för att han ville protestera mot de dåliga produktionsförhållandena.

Nu når frågan ännu högre politiska magnituder.

KD:s andranamn på EU-listan, Ebba Busch, har gjort grisarna till sin valfråga.

Under fredagen planerar hon att anmäla Danmark för brott mot EU-reglerna efter att fyra personer dött av antibiotikaresistenta bakterier från grisar.

– Det har blivit så allvarligt att människor nu mister sitt liv för att man tillåtits bryta mot EU-reglerna, säger hon och syftar på de fyra personer som avlidit i Danmark till följd av antibiotikaresistenta bakterier från just grisar.

"Hoppas på tuff dom"

Hon hoppas att det kommer ett kännbart vite för att få stopp på de former som uppfödningen i dag sker under.

– Men det finns också tidigare fall där man satt en tidsfrist där man ska ha ställt om. Danmark är väl medvetna om att de bryter mot reglerna. Jag hoppas på en ganska tuff dom, säger hon.

Samtidigt anklagar hon allianskollegan, jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, för att ha varit för passiv.

– Eskil Erlandsson har skrivit ett brev till EU-kommissionen där han bett dem utreda fusket, men jag anser att vi inte behöver en utredning, för vi vet att det fuskas med EU-reglerna där grisarna föds upp, man borde kunna ta ett kliv längre. Eskil verkar inte kliva framåt i den här frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag