Efter griskritiken – hon anmäler Danmark

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag hoppas att kunna sätta stopp för grisuppfödningen som Danmark håller på med", säger Ebba Busch (KD)
Foto: Vilhelm Stokstad / Tt

Efter uppgifter om att fyra personer dött i Danmark efter att ha smittats av antibiotikaresistenta svinbakterier anmäler EU-kandidaten Ebba Busch, KD, landet till EU-kommissionen.

– Jag hoppas att kunna sätta stopp för grisuppfödningen som Danmark håller på med, säger hon.

Grisfrågan blir allt hetare, och frågan om Danmarks uppfödning med antibiotikaanvändning och uppfödningstakt har vållat intensiv debatt.

Nyligen fick Ica-handlaren Andreas Gunrup stor uppmärksamhet när han berättade att han skulle sluta sälja danskt fläskkött för att han ville protestera mot de dåliga produktionsförhållandena.

Nu når frågan ännu högre politiska magnituder.

KD:s andranamn på EU-listan, Ebba Busch, har gjort grisarna till sin valfråga.

Under fredagen planerar hon att anmäla Danmark för brott mot EU-reglerna efter att fyra personer dött av antibiotikaresistenta bakterier från grisar.

– Det har blivit så allvarligt att människor nu mister sitt liv för att man tillåtits bryta mot EU-reglerna, säger hon och syftar på de fyra personer som avlidit i Danmark till följd av antibiotikaresistenta bakterier från just grisar.

"Hoppas på tuff dom"

Hon hoppas att det kommer ett kännbart vite för att få stopp på de former som uppfödningen i dag sker under.

– Men det finns också tidigare fall där man satt en tidsfrist där man ska ha ställt om. Danmark är väl medvetna om att de bryter mot reglerna. Jag hoppas på en ganska tuff dom, säger hon.

Samtidigt anklagar hon allianskollegan, jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, för att ha varit för passiv.

– Eskil Erlandsson har skrivit ett brev till EU-kommissionen där han bett dem utreda fusket, men jag anser att vi inte behöver en utredning, för vi vet att det fuskas med EU-reglerna där grisarna föds upp, man borde kunna ta ett kliv längre. Eskil verkar inte kliva framåt i den här frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.