Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter glädjebeskedet: ”Inte deras förtjänst”

Gustav Fridolin möter Jan Björklund i partiledardebatten.
Foto: Olle Sporrong
Jan Björklund möter Gustav Fridolin i partiledardebatten.
Foto: Nils Petter Nilsson

För första gången på många år har svenska elevers kunskaper i matte och naturvetenskap förbättrats.

Nu drabbar utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, samman med sin företrädare Jan Björklund, L i en duell om skolan.

Ingen av dem kan ta kan ta åt sig äran, säger skolforskaren Daniel Pettersson.

På torsdagskvällen möts fyra partiledare i två dueller i TV4. Förra veckan möttes bland andra Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra, och visade på stora skillnader i frågan om vinster i välfärden.

Nu möts Annie Lööf, C, och Jimmie Åkesson, SD i frågor om integration, klimat och EU.

Jan Björklund, L, möter Gustav Fridolin, i en duell om skolan, polisen, och Nato.

Och den kanske hetaste frågan just nu är skolan.

I veckan har resultaten från den senaste Timss-undersökningen presenterats. Sveriges resultat i mätningen, som görs i matte och naturvetenskap, vände uppåt för första gången sedan mätningarna startade - 1995. Mätningen gjordes bland fjärde- och åttondeklassare.

Och i nästa vecka presenteras ännu en mätning som kommer debatteras: Pisamätningen.

"Man får inte övertolka dem"

Daniel Pettersson är skolforskare vid högskolan i Gävle. Han forskar bland annat om internationella kunskapsmätningar - och tillskriver dem ett visst värde.

– På den politiska och mediala arenan är mätningarna väldigt viktiga. Men för läraren Britt-Marie som har en årskurs trea i Rimforsa, så är de inte så viktiga. Men de frammanar ju en diskussion om skolan, säger han.

Kan man dra några slutsatser utifrån mätningarna egentligen?

– Det kan man absolut göra. Men man får inte övertolka dem. Ofta tänker man sig att mätningarna säger något om kvaliteten på ett lands utbildningssystem, och det gör de ju på ett sätt. Men framför allt svarar de på elevernas förmåga att kunna lösa det specifika kunskapstestet.


LÄS MER: Debatt, Gustav Fridolin: "Ska inte finnas skilda världar i skolan"


Skolforskaren: "Ingen kan ta åt sig äran"

Jan Björklund kommer antagligen ta upp frågan om betyg i lägre åldrar i torsdagskvällens duell. Gustav Fridolin kommer sannolikt lyfta vikten av jämlikhet i den svenska skolan.

Och så kommer de givetvis att prata om mätningarna. Men kan någon av dem ta åt sig äran för vändningen? Skolforskaren Daniel Pettersson tycker inte det.

– Det vi kommer få se i kväll är två personer som redan vet hur man ska lösa skolans kris, eller det som upplevs som en skolans kris. Då söker man legitimitet och argument för att genomföra de åtgärderna, och då funkar de här mätningarna perfekt som argument, säger Daniel Pettersson.

Om de börjar bråka om vem som ska ta åt sig äran för att det till slut blivit ett trendbrott i den här mätningen, Timss... Kan någon av dem då göra det? 

– Nej, jag skulle säga att ingen av dem kan ta åt sig äran. Det har vänt i Timss tack vare att lärare lägger ner ett hårt jobb.

Expressen TV sänder live från duellerna från och med klockan 19:30.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.