Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter flygkrascherna: Ny rapport kritiserar Boeing

Boeing medger: Mjukvaran låg bakom kraschen
Utanför Addis Abeba efter kraschen 2019.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boeing 373-Max.
Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

346 människor fick sätta livet till inom loppet av fem månader efter att två flygplan av typen Boeing 737-Max kraschat i oktober 2018 och mars 2019. 

Efter en 18 månader lång utredning riktas nu kritik mot flygplanstillverkaren Boeing och FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten. 

I oktober 2018 miste 189 människor livet efter att ett plan av typen Boeing 737-Max kraschat 13 minuter efter att det lyfte från Jakarta, Indonesien. I mars 2019 dog 149 människor efter att samma flygplansmodell kraschat i Addis Abeba, Etiopien, efter bara sex minuter i luften.

Utredningen avslöjar att både Boening och FAA missat flera chanser göra någonting åt den specifika flygplanstypens design. Något som i förlängningen kunde ha inneburit att ingen av de två krascherna hade behövt hända. 

Bland annat har Boening dragit felaktiga slutsatser vad det gäller kritisk teknik i flygplanet, särskilt gällande MCAS-tekniken, som är ett automatiskt system som ska trycka ner flygplanets nos i vissa givna situationer.

Utredningen vittnar också om stora brister hos amerikanska FAA. Flera FAA-anställda har vittnat om att ledningen, i stället för att fokusera på säkerhetsfrågor, gör mer för att hjälpa flygindustrin att uppnå sina mål. 

Därtill tog det FAA:s testpiloter tio sekunder att agera när MCAS-tekniken strulade under ett test i en flygsimulator. Enligt de amerikanska luftfartsreglerna får det maximalt ta fyra sekunder. En fördröjning som utredningen pekar ut som ”katastrofal”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.