Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret: Tillsyner utan anmärkning

Infektionschefen Fredrik Sundom om festbilderna som sprids.
Bild från Spy Bar som sprids på sociala medier i helgen, visar hur många ungdomar står nära varandra och dansar.
Foto: Twitter
Bild från Spy Bar.
Foto: Twitter
Bild från nattklubben Ritz från lördagskvällen.
Foto: Twitter

Bilder på festande ungdomar som trängs på nattklubbar i Stockholm har skapat upprördhet under pandemin.

Nu ska Miljöförvaltningen i Stockholm titta vidare på klubbarna och under tisdagen hålls ett möte med länsstyrelsen.

En av de mest uppmärksammade filmerna från helgen kommer från Spy Bar – klubben hävdar nu att de ”naturligtvis följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer”. 

Storägarna Petter Stordalen och Vimal Kovac vill inte ställa upp på någon intervju, men Vimal Kovac skriver i ett mejl att de byggt om klubbarna för att möta rekommendationerna.

Det var under söndagen som filmer på sociala medier började spridas från natten innan. Festande ungdomar som dansade nära varandra, bland annat på nattklubben Spy Bar i Stockholm och även från klubben Ritz i Örebro. 

Smittskyddsläkare i Stockholm sa att det var ”verksamheters ansvar att se till att trängsel inte uppkommer” och Fredrik Sund, läkare på Akademiska sjukhuset, reagerade starkt när han såg filmerna.

Miljöförvaltningen ska undersöka saken

Upprördheten i sociala medier blev också stor, och nu ska Miljöförvaltningen i Stockholm undersöka saken närmare. 

– Det är såhär det ser ut på en nattklubb, och det är svårt att avgöra bara från de bilderna. Man kan konstatera att det är mycket folk på samma ställe, så det är helt klart något som vi kommer att titta vidare på, säger Daniel Persson, avdelningschef på Miljöförvaltningen till SVT. 

Under tisdagen träffade Stockholms Länsstyrelse att träffa alla kommuner i regionen för ett möte och en punkt var då nattklubbarnas dansgolv. 

– Det är klart att det är en utmaning med dansgolv. Det finns inget som förbjuder människor att dansa, men det måste ske på ett säkert sätt, säger Janna Öhd som är enhetschef på Länsstyrelsen. 

Hon säger att det är svårare för kommunerna att hålla koll på dansgolv än serveringar med sittande gäster. 

– När folk dansar och det blir sent på kvällen, så är det lätt att det blir trängsel. Och sen är det klart att när människor är i rörelse är det svårare för näringsidkarna att ha koll på situationen. De vill naturligtvis också hålla smittan nere och gör så gott de kan. 

Vill inte svara på frågor

Expressen har under flera dagar sökt Spy Bars ägare, Stureplansgruppen, för en kommentar angående trängseln i helgen. 

Stureplansgruppens vd Vimal Kovac skriver i ett mejl att de har byggt om nattklubbarna för att gästerna ska kunna hålla avstånd mellan sällskapen. 

Han understryker också att de beklagar att inte sport- och kulturevenemang får genomföras på samma villkor som besöksnäringen. 

Efter första helgen hade vi flertalet tillsyner utan anmärkning på ordningsläget. Vi har en god dialog med berörda myndigheter och välkomnar dem för ytterligare tillsyner den kommande helgen. I övrigt har jag inga ytterligare kommentarer. 

Men någon kontroll på hur trängseln hanteras på klubbarna, har inte skett. Det gör Miljöförvaltningen, och de säger att de bedriver tillsyn när nattklubbarna har öppet. Det har inte Stureplansgruppens nattklubbar på måndagar eller tisdagar. 

– Ja vi gör självklart trängseltillsyn när vi väntar oss att det kan vara trångt. Och om vi bedriver tillsyn gör vi det när de har öppet. Annars hade det varit en ganska dassig tillsyn, säger Daniel Persson, enhetschef på miljöförvaltningen. 

När Vimal Kovac får frågan vilka myndigheter han menar har besökt nattklubbarna svarar han:  

”Inom besöksnäringen har man tillsyn av flera myndigheter vilket även skett på nattklubbarna. Dock ej miljöförvaltningen.” 

Vilka myndigheter som har gjort tillsyn svarar han inte på.

Stureplansgruppen har sedan tidigare skickat sin ”handlingsplan” som de har under pandemin via kommunikationschefen. 

Vimal Kovac är vd för Stureplansgruppen. Han äger 50 procent av aktierna.
Foto: EVA TEDESJÖ / DN / TT / DN
Petter Stordalen äger 40 procent av aktierna i Stureplansgruppen
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Där står bland annat att personalen har ”god insikt i de smittskyddsåtgärder som ska vidtas på serveringsställen” och att ”personalen och gäster har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och att det finns handsprit på plats”. 

Stureplansgruppen säger också att de byggt om nattklubbarna för att säkerställa social distansering och att lokalen har anpassats och möblerats om så att gästerna kan hålla ett säkert avstånd till varandra. 

Stureplangruppens vd Vimal Kovac äger 50 procent av krogimperiets aktier, och den norske hotellmagnaten Petter Stordalen äger 40 procent, enligt DI. 

Aktiebolaget som äger klubbarna, Stureplansgruppen AB, kunde 2019 visa ett resultat på -5, 7 miljoner. 2018 var resultatet + 3, 3 miljoner och 2017 + 22 miljoner. 

Enligt Di har Vimal Kovac under åren 2015-2019 enligt egen uppgift tagit ut totalt 18,1 miljoner kronor i aktieutdelningar, och lön på drygt 7,5 miljoner kronor. 

Stordalen vill inte svara på frågor från Expressen, utan hänvisar via sin presskontakt till Vimal Kovac och Stureplansgruppen. 

Nattklubben Ritz i Örebro har inte heller velat svara på Expressens frågor. 

Hör SL om coronaträngseln i Stockholmstrafiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.