Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter feltrampen: Brittons nya prognos om immunitet

Se en tidigare intervju med Tom Britton.
Tom Britton.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matematikprofessor Tom Britton.
Foto: SVT
Matematikprofessor Tom Britton under ett framträdande i SVT i april.
Foto: SVT/Skärmdump
En sjuksköterska i skyddsutrustning har utfört ett PCR covid-19 test på en patient.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Matematikprofessor Tom Britton har gång på gång hamnat fel i sina prognoser – som när han spådde flockimmunitet i maj.  

Nu gör han en ny uppskattning. 

– Jag är inte vaccinexpert men går den processen bra tror jag vi kan uppnå flockimmunitet under andra halva av våren, säger han till Svenska Dagbladet

I en intervju med Svenska Dagbladet vågar sig matematikprofessor Tom Britton på ännu en beräkning över när Sverige kan uppnå flockimmunitet. 

Han tror att cirka 15 procent av svenskarna i dag har antikroppar och att den kommande massvaccineringen kommer driva igenom flockimmunitet. 

– Jag är inte vaccinexpert men går den processen bra tror jag vi kan uppnå flockimmunitet under andra halva av våren. Det känns som en rimlig bedömning. Då har förhoppningsvis cirka 50 procent av befolkningen antikroppar. Dels som följd av egen smitta, dels efter vaccin, säger Tom Britton till SvD. 

Tom Britton: ”Jag hade fel, gjorde en felaktig bedömning”

Matematikprofessorn har varit kritisk mot Folkhälsomyndigheten och menat att de är långsamma och lider av prestigetänk i hanteringen av coronapandemin. 

Själv verkar han inte ha mycket prestige. 

I intervjun med SvD har han inga problem att medge felaktigheterna i sina tidigare uppskattningar. 

Den största av dessa är att han trodde på flockimmunitet i maj – en immunitet som ett halvår senare inte tycks vara inom räckhåll. 

– Jag hade fel, gjorde en felaktig bedömning. Jag var väl inte ensam om det. Men det gör inte saken bättre, säger Tom Britton till SvD. 

Trodde att en andra våg skulle kunna hindras

Ett annat misstag var när Tom Britton under sensommaren trodde att immuniteten var tillräckligt stor för att bromsa en andra smittvåg – den våg som nu med full kraft svept in över Sverige.  

– Misstaget i somras tycker jag inte var lika allvarligt. I en debattartikel i DN i augusti argumenterade jag för att vi hade en tillräckligt stor immunitet för att bromsa höstens andra våg. Det stämde till en del, men inte fullt ut, säger Tom Britton till SvD

Behöver man vaccinera sig om man har haft covid-19?

Hör vaccinforskaren Matti Sällberg svara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.