Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter fallet – det här händer med IS nu

När IS flydde från Qayyarahområdet i Irak tände de eld på de oljereserver som fanns i staden. Bilden från 31 oktober 2013. Foto: ALESSANDRO ROTA / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
IS-anhängare i Mosul 2016. Foto: STR / AP TT / NTB SCANPIX
Bitte Hammargren, mellanösteranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: MALIN HOELSTAD/PRESSBILD

I det konfliktdrabbade Syrien och Irak lades grogrunden för Islamiska staten – en av världens mest våldsbejakande terrorsekter.

Ett kalifat växte fram – men har nu fallit i bitar.

– De kommer att gruppera om och återuppstå fast med ny taktik, säger Bitte Hammargren mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Allt började med att de två tornen i USA attackeras den 11 september 2001. Två år senare, 2003, störtar USA och Storbritannien diktatorn Saddam Hussein i Irak, eftersom han misstänktes gömma massförstörelsevapen.

Saddam Hussein hade styrt Irak via sitt sunnimusklimska Baathparti. Men majoriteten i Irak är shiamuslimskt, och ett shiamuslimskt parti fick makten efter att Saddam Hussein inte längre hade den.

 

IS bakgrund i 300 ord

IS är en islamistisk terrorsekt som utformades i konfliktdrabbade områden mellan Irak och Syrien. De ville bygga upp ett muslimskt kalifat. De bestod till en början av de avsatta sunniledarna i Irak, som 2003 förlorade makten när Suddam Hussein störtades av USA och Storbrittanien.

 

IS-soldater nära gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Makten i Irak tillföll shia

Det blev grogrunden för det som skenare kom att bli IS – format och utvecklat av de sunnimuslimska män som tidigare jobbat för Saddam Hussein. 

Och deras nya mål blev att bygga en egen islamistisk stat, ett så kallat kalifat, förklarar  Globalis, en sajt från svenska FN-förbundet. 

Soldaterna kom från marginaliserade områden i hela Europa, Mellanöstern och forna Sovjetstater, och de tog över mark mellan krigsdrabbade Syrien och Irak, enligt Globalis. 

 

”Deras ideologi finns kvar, och de kommer att etablera sig som bäst i områden där det finns konflikt”, säger Bitte Hammargren, mellanösteranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

”De kommer uppstå i ny form”

I dag är IS område kraftigt begränsat. Många IS-soldater och deras fruar och barn sitter fängslade i kurdiska fängelser i Syrien.

– De kommer att gruppera om och återuppstå fast med ny taktik, säger Bitte Hammargren mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

De som inte är fängslade befinner sig i dag i konfliktdrabbade områden som Afghanistan, Jemen, Nigeria, Libyen, och Egyptens norra Sinaihalvö. I Irak, där terrorgruppen en gång bildades, har de gått under jorden.

Bitte Hammargren tror att de kommer börja ta efter Al Qaidas modus operandi: att attackera mjuka mål genom olika terrordåd.

– Deras ideologi finns kvar, och de kommer att etablera sig som bäst i områden där det finns konflikt, säger hon.

LÄS MER:
Detta är IS hela historien