Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Facebook-raset: Våg av stämningar

Foto: Keith Bedford/Reuters

Facebooks föll kraftigt efter introduktionen på börsen.

Nu kommer en våg av stämningar – bland annat mot ägaren och grundaren Mark Zuckerberg.

En lång rad stämningar har följt i spåren av den floppartade säljstarten av Facebook-aktien.

Zuckerberg själv och hans företag stäms för brott mot lagar som reglerar handel med värdepapper.

Även Morgan Stanley, bankjätten som skötte det sociala nätverket Facebooks börsintroduktion, har blivit stämd. Här gäller saken att nätverkets förväntade avkastning skrivits ner alldeles före introduktionen i fredags.

Morgan Stanley hävdar dock att man följt reglerna.

Fortsatte backa

Facebook aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

"Fördröjda köporder"

Philip Goldberg i delstaten Maryland har lämnat in en gruppstämning på alla ekonomiska förlorares vägnar mot Nasdaq, som anklagas för att fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten omkring en halvtimme och senare blev orderbekräftelserna till köpare fördröjda.

Nasdaqs vd Robert Greifeld mötte investerare på tisdagen och medgav då att missgrepp förekommit. Samtidigt framhöll han att 570 miljoner aktier var ute till försäljning den första dagen.


Expressen.se rättar: Stämningarna mot Facebook och Mark Zuckerberg gäller misstänkta brott mot lagar som reglerar hur handel med värdepapper ska utföras. I en tidigare version av texten fanns andra, felaktiga, uppgifter.

Är det läge att köpa Facebook-aktier nu?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.