Foto: Keith Bedford/Reuters
 Foto: Keith Bedford/Reuters

Efter Facebook-raset: Våg av stämningar

Publicerad

Facebooks föll kraftigt efter introduktionen på börsen.

Nu kommer en våg av stämningar – bland annat mot ägaren och grundaren Mark Zuckerberg.

En lång rad stämningar har följt i spåren av den floppartade säljstarten av Facebook-aktien.

Zuckerberg själv och hans företag stäms för brott mot lagar som reglerar handel med värdepapper.

Även Morgan Stanley, bankjätten som skötte det sociala nätverket Facebooks börsintroduktion, har blivit stämd. Här gäller saken att nätverkets förväntade avkastning skrivits ner alldeles före introduktionen i fredags.

Morgan Stanley hävdar dock att man följt reglerna.

Fortsatte backa

Facebook aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

"Fördröjda köporder"

Philip Goldberg i delstaten Maryland har lämnat in en gruppstämning på alla ekonomiska förlorares vägnar mot Nasdaq, som anklagas för att fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten omkring en halvtimme och senare blev orderbekräftelserna till köpare fördröjda.

Nasdaqs vd Robert Greifeld mötte investerare på tisdagen och medgav då att missgrepp förekommit. Samtidigt framhöll han att 570 miljoner aktier var ute till försäljning den första dagen.

 

Expressen.se rättar: Stämningarna mot Facebook och Mark Zuckerberg gäller misstänkta brott mot lagar som reglerar hur handel med värdepapper ska utföras. I en tidigare version av texten fanns andra, felaktiga, uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag