Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Facebook-kritiken: Trump i möte med Zuckerberg

Facebook har kritiserats för sin hantering av personuppgifter och politiska material.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har tidigare sagt att han vill stämma Facebook.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump har tidigare kritiserat Facebook för att sprida osanningar om honom. 

Under torsdagen möttes det sociala nätverkets grundare och vd, Mark Zuckerberg, och presidenten under ett ”konstruktivt” möte i det ovala rummet skriver The Hill

Inför presidentvalet 2020 har Facebook kritiserats för att inte ta till tillräckliga åtgärder för att motverka manipulation av väljarna. 

Även Donald Trump har stämt in i kritiken och har tidigare påstått att plattformen medvetet sprider desinformation och osanningar om presidenten. 

– Vi borde stämma Google och Facebook och allt sånt där. Vilket vi förmodligen kommer att göra, sa Donald Trump under en intervju med Fow News i juni. 

Facebooks grundare och vd, Mark Zuckerberg, befinner sig nu i Washington D.C för att bemöta kritiken och för att diskutera framtida internetreglering. 

Ett ”konstruktivt” samtal

På torsdagen träffade Facebook-grundaren presidenten under ett möte i ovala rummet. Efter mötet uppger en talesperson att de båda haft ett ”konstruktivt” samtal. 

”Mark är i Washington D.C för att träffa beslutsfattare och lyssna på deras oro. Han har också haft ett bra, konstruktivt, möte med president Trump vid Vita huset i dag”, skriver en talesperson från Facebook i ett pressmeddelande enligt The Hill

Även presidenten uppmärksammade mötet då han twittrade en bild på dem båda där de skakar han. 

”Trevlig möte med Mark Zuckerberg i dag”, skriver presidenten över bilden. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174836342552969217

Men tuffare fick Zuckerberg det när han mötte den republikanske senatorn Josh Hawley. 

Kritiseras för att vara partiska

Tillsammans med flera andra prominenta beslutsfattare är Hawley kritisk mot Facebooks hantering av personuppgifter, och politiskt material. 

Bland annat har den särskilda utredaren, Robert Mueller, tidigare rapporterat om Ryssland inblandning i presidentvalet 2016. Enligt rapporten genomfördes då en kampanj på sociala medier som ”gynnade Donald Trump” och ”sänkte” demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton skriver Bloomberg

Flera republikaner har dock kritiserat Facebook för att vara partiska i sitt val av censurering där de lyfter demokratiska åsikter och censurerar konservativa. 

Bland annat har Facebook tagit bort meddelanden från antiabort- gruppen Live Action. Efter torsdagens möte med Facebok-grundaren menar Hawley att Zuckerberg erkänt att man haft problem med partiskhet under flera års tid. 

– Han sa att de var partiska, säger Hawley till Bloomberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.