Efter extrema torkan – varnar för ”livsfarlig” åska

Så blir vädret i veckan – meteorologen ger sin prognos • ”Kan smälla på rätt rejält”.
Översvämningar i Skottland.
Foto: PETER JOLLY/SHUTTERSTOCK / PETER JOLLY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Varning för livsfarliga åskoväder på norra Irland.
Foto: Dakota Snider / TT NYHETSBYRÅN
I så gott som hela landet finns en varning utfärdad för åska.
Foto: The Met Office

Stora regnmängder faller just nu över Skottland. 

På norra Irland är det ”livsfara” på grund av åskoväder och i hela landet finns en varning utfärdad för åska. 

Myndigheterna befarar att torkan kommer orsaka översvämningar då jorden är för torr för att kunna suga på den mängd regn som nu kommer. 

Storbritanniens extrema sommarväder har förbytts mot kraftiga regn och åskoväder över hela landet.

Hetta, med temperaturer upp emot 40 grader, har haft landet i sitt grepp sedan början av juli och flera extremvärme-varningar har under månaden utfärdats. Flera av de varningarna har under måndagen ersatts av varningar för åskoväder. I norra Irland bedömer Storbritanniens SMHI, the Met office, att åskovädret medför livsfara.

https://twitter.com/metoffice/status/1558415645502496768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1558415645502496768%7Ctwgr%5E23cbdfe8139bfb1b0dd79af41feb8e99885b11c5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metoffice.gov.uk%2Fabout-us%2Fpress-office%2Fnews%2Fweather-and-climate%2F2022%2Fextreme-heat-ahead-of-thunderstorm-warnings

The Met office skriver att de nya åskvarningarna markerar en förändring i vilket väder som kommer vara dominerande för Storbritannien de kommande veckorna; varmt, fuktigt och med stor risk för kraftiga åskoväder. 

Men trots att värmen tros hålla o sig så kommer delar av landet även drabbas av kraftig nederbörd. I Skottland är det översvämningar på grund av regnet som fallit sedan i helgen.

– Vissa platser i norr kan komma att få omkring 50 millimeter regn över en tretimmarsperiod, andra områden längre söderut kan komma att få omkring 30 millimeter regn på tre timmar. Hagel och frekvent åska kan också komma att vara en del av ovädret och bidrar till ytterligare fara, kommenterar Jason Kelly, chefsmeteorolog vid the Met office i ett pressutskick. 

England har haft sin varmaste juli sedan 1935 och trots att regnet är efterlängtat befarar the Met office att det kan komma att leda till översvämningar även i de södra delarna av landet eftersom att marken är för torr för att kunna absorbera stora mängder vatten. 


Kraftigt regnoväder slår mot Västsverige

Läsarnas egna filmer från regn- och åskovädret i Vänersborg och Trollhättan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.