Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter elva år: Mördarens livstidsstraff omvandlas

Marianne Gröndahl talar ut om sorgen i Tv3 dokumentären Torpeden från Öst.
Våren 2009 hittades oljemiljonären Thomas Gröndahl skjuten till döds utanför sitt hem i Fagersta – bara några meter från sin mammas bostad. Arkadi Mkrtchyan dömdes till livstidsfängelse för mordet som han utfört på beställning.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Nu har tingsrätten beslutat att sänka Mkrtchyans livstidsdom till 21 års fängelse – elva år efter mordet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Våren 2009 hittades oljemiljonären Thomas Gröndahl skjuten till döds utanför sitt hem i Fagersta – bara några meter från sin mammas bostad.

Arkadi Mkrtchyan dömdes till livstids fängelse för mordet som han utfört på beställning.

Nu har tingsrätten beslutat att omvandla Mkrtchyans livstidsdom till 21 års fängelse – elva år efter mordet.

När Thomas Gröndahl kom hem från sitt jobb den 27 april 2009 möttes han av Arkadi Mkrtchyan som plötsligt öppnade eld mot honom.

Thomas Gröndahl träffades i ansiktet av en kula men lyckades fly ur huset. Arkadi Mkrtchyan följde efter och sköt sedan Gröndahl i nacken på nära håll.

När Thomas Gröndahl kom hem från sitt jobb den 27 april 2009 möttes han av Arkadi Mkrtchyan som plötsligt öppnade eld mot honom.
Foto: Polisen

Mördade på beställning

Med hjälp av data från telefonmaster lyckades polisen knyta brottet till Arkadi Mkrtchyan och sommaren 2010 dömdes han till livstids fängelse för mordet, som han enligt domen gjort på beställning av hustrun Valentina Kotsneva-Mkrtchyan och hennes syster Ksenia Kotsneva-Gröndahl – som var gift med Thomas Gröndahl. 

De båda systrarna dömdes till fängelse i tio år för medhjälp till mord. Arkadi Mkrtchyans exflickvän dömdes även till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Motivet var att de tre ville komma över Thomas Gröndahls stora förmögenhet – som de hoppades att Ksenia Kotsneva-Gröndahl eller hennes barn skulle få ärva.

– Det är väldigt jobbigt, men jag är ändå ganska nöjd att han fick livstid och de andra fick delaktighet i mord, sa Thomas mamma till Expressen efter domen.

Mordet utfördes av Arkadi Mkrtchyan på beställning av hustrun Valentina Kotsneva-Mkrtchyan och hennes syster Ksenia Kotsneva-Gröndahl – som var gift med Thomas Gröndahl.
Foto: PRIVAT / POLISEN

Domen omvandlad

Hösten 2019 ansökte Arkadi Mkrtchyan om att få sitt fängelsestraff omvandlat till 18 eller 21 års fängelse, vilket först avvisades av Örebro tingsrätt innan Högsta domstolen återförvisade till tingsrättens bord.

Nu har man gått på Mkrtchyans linje och omvandlat straffet till 21 års fängelse.

Rättsmedicinalverket har gjort bedömningen att han inte har en personlighetsstörning, men att han har uppvisat drag som brist på empati, känslokyla, förhöjd självuppfattning, manipulativa drag och dominans i relationer.

”Även om han bedöms ha dessa drag under kontroll, konstateras att de kan komma till ytan vid framtida motgångar och konflikter”, står det i rättens beslut.

Viss misskötsamhet i fängelset

Kriminalvården skriver i sitt yttrande att Mkrtchyan gjort sig skyldig till ”viss misskötsamhet” efter domen men att det inte är av den art att det bör påverka en omvandling av straffet. I övrigt ska han ha deltagit i behandlingsprogram och psykologisamtal som tänkt.

”I yttrandet anförs vidare att endast en kortare tid är nödvändigt för förberedelse inför frigivningen efter som Arkadia Mkrtchyan ska utvisas efter avtjänat straff”, står det i tingsrättens beslut. 

TV: Mördaren vallas på platsen – berättar

Misstänkte torpeden visar och berättar hur han sköt svenske oljemiljonären. Ur polisens rekonstruktion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.