Den 26 augusti, framför ögonen på flera vittnen, sköts en mamma i 30-årsåldern till döds med sitt barn i famnen i Malmö. Bara två dagar senare sköts en kvinna i 18-årsåldern ihjäl i en bostad i Stockholm.
Händelserna gjorde att den politiska debatten om gängvåldet tog fart igen och Socialdemokraterna bjöd in samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till ett möte. Något som väckte stark kritik, bland annat från Kristdemokraterna och Moderaterna.
I Demoskops septembermätning, som gjorts på uppdrag av Expressen under perioden 27 augusti–3 september, tappar Socialdemokraternas i väljarstöd – främst till Sverigedemokraterna, som gör sin bästa mätning någonsin i Demoskops väljarbarometer.
– Socialdemokraterna är det parti som har tappat mest sedan valet förra året. Huvudorsaken är förluster till Sverigedemokraterna och utvecklingen den senaste månaden talar för att pressen på Socialdemokraterna kan tillta, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Socialdemokraterna: ”Vi har högre ambitioner”
Totalt tappar Socialdemokraterna 1,9 procentenheter i denna mätning och ligger därmed på 24,0 procent – 4,3 procentenheter under valresultatet 2018.
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) är inte nöjd med det mätningen visar.
– Vi har högre ambitioner. Vi kommer fortsätta att, i detta komplicerade politiska läge, driva Socialdemokratisk politik och det är viktigt att vi nu levererar politik som gör skillnad i svenskars vardag, säger hon.
Sverigedemokraterna ökar med 1,8 procentenheter och får 21,4 procent. SD är i mätningen med god marginal Sveriges näst största parti och ligger 3,9 procentenheter över valresultatet 2018.
Henrik Gustafsson, presschef hos Sverigedemokraterna, säger att samhällsutvecklingen under för lång tid och av för många partier ignorerats.
– I stället har man använt Sveriges riksdag som en sandlåda. Gång på gång har det blivit tydligt för väljarna att vi är det parti som pekar på aktuella som kommande problem, och vilka lösningar som krävs för att sätta stopp på rånvågen mot unga, mängden handgranater i omlopp, bilbränderna, kidnappningar eller de uppmärksammande mord som varit, säger Gustafsson.


Vid sidan av vinster från Socialdemokraterna har Sverigedemokraterna även gynnats av en väljarström från Moderaterna, visar mätningen. Samtidigt ökar även Moderaterna i denna mätning – med 1,8 procentenheter – och får nu 19,4 procent av väljarstödet.
– I spåren av den grova brottsligheten syns det tecken på att även väljare som står mer till vänster har börjat prioritera lag- och ordningsfrågor på ett annat sätt än tidigare. Om den dagordningen bryter in bland S-väljare ökar möjligheterna för både SD och M att vinna nya väljare i och med att de partierna är mer profilerade i den typen av frågor, säger Peter Santesson på Demoskop.
Fortsatt tapp för Kristdemokraterna
Samtidigt fortsätter Kristdemokraterna att tappa i väljarstöd och backar i denna mätning till 6,5 procent, vilket innebär att de backat med fem procentenheter sedan i maj och i stort sett tappar hela opinionslyftet som partiet fick under vintern. Framförallt går KD-väljarna till Moderaterna.
– Kontroverserna kring abortfrågan inför EU-valet är huvudorsaken. Att partiet fram till nu gav stöd till regeringens förslag om liberalare regler för anhöriginvandring kan också försvagat partiet i grupper som står nära M och SD. En annan faktor är att sjukvårdsfrågan nu skuggas alltmer av nyheter kring den grova brottsligheten, säger Peter Santesson.
Ingen ”Sabuni-effekt”
Liberalerna, som så sent som i början på sommaren bytte partiledare till Nyamko Sabuni, ligger ovanför fyraprocentsgränsen för andra mätningen i rad och får 4,6 procent.
Centerpartiet tappar hela ökningen från förra månadens mätning och backar till 8,4 procent av väljarstödet.

SD gör toppnotering
S: 24,0 (-1,9)
V: 8,8 (+ 0,9)
MP: 4,9 (-0,4)
M: 19,4 (+1,8)
L: 4,6 (+0,5)
KD: 6,5 (-1,5)
C: 8,4 (-0,9)
SD: 21,4 (+1,8)
S, V, MP: 37,8 (-1,3)
M, KD: 25,9 (+0,3)
L, C: 13,0 (-0,5)
Osäkra: 7,5 (+0,7)
Övriga: 1,8 (-0,4)
Källa: Demoskop septembermätning 2019.
Förra månadens mätning inom parentes.
Så gjordes mätningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?).
Undersökningsperiod: 27 augusti –3 september 2019.
Metod och urval: Telefonbaserade intervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.
Antal genomförda intervjuer: 1 611 intervjuer varav 1000 via telefon och 611 via webb.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar från föregående månad.
Beställare: Expressen.