Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dödsskjutningarna – risk att våldet eskalerar

Polis på plats i Husby efter måndagens skjutning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriminologen Manne Gerell.
Foto: MARTIN MAGNTORN / PRESSBILD

En vecka efter Brås rapport om hur dödsskjutningarna i Sverige sticker ut – det dödliga våldet fortsätter.

I går sköts två unga män sköts till döds inom loppet av åtta timmar i Stockholm och polisen utreder eventuella kopplingar mellan dåden.

Att det var så tätt mellan skjutningarna är inte en slump, menar kriminologen Manne Gerell.

– När de går in i ett allvarligt konfliktläge blir det ofta mycket våld på kort tid, säger han.

I måndagseftermiddag sköts en 28-åring till döds i Husby. Drygt åtta timmar senare skedde ännu en dödsskjutning, denna gång i grannområdet Hjulsta. Polisen utreder eventuella kopplingar mellan morden och två personer är anhållna för mordet i Husby.

Även i Göteborg har det varit oroligt. I fredags blev en person i Ali Khan-nätverket misshandlad. Två dagar senare sköts en man i 40-årsåldern i huvudet och han avled senare av skadorna. Och på tisdagen kom uppgifter att ett stort antal klan-medlemmar med kopplingar till den mördade mannen kan vara på väg från Tyskland

”Skapar väldigt mycket otrygghet”

Efter händelserna i Stockholm jobbar polisen nu aktivt med att skapa trygghet i områdena genom att ha extra polispersonal, polisrytteriet och mobila ordningsvakter på plats.

– Mordet i Husby har en väldigt stor negativ påverkan på lokalsamhället. Det var extremt hänsynslöst, personen sköts med ett stort antal skott ganska vilt mitt i centrum. Det var mycket folk i rörelse och man kan säga att det var ren tur att inte fler blev träffade för det är skotthål i flera lokaler. Det hände dessutom mitt på ljusa dagen precis bredvid en skola där barn var ute på skolgården. En extrem händelse som skapar väldigt mycket otrygghet, säger Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisen Järva, till Expressen.

”Konflikterna går ofta i vågor”

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, anser att det är bra att polisen syns mycket.

– Det är väldigt klokt. Vi har publicerat flera studier att om det har varit en skjutning ökar risken kraftigt att det kommer vara en ny skjutning i närheten. Om polisen då ökar närvaron har man större chans att förhindra eller lagföra personer som står för nya skjutningar.

I förra veckan kom en rapport från Brå som visade att Sverige ligger i toppen när det gäller utveckling av dödsskjutningar i Europa. Man har studerat 22 länder med tillförlitlig statistik kring dödsorsak och det är enligt rapporten bara fler skjutningar i Kroatien.

– Man ser ganska tydligt att den ökningen som Sverige visar upp inte går att observera någon annanstans i Europa, säger säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Damberg: Ska pressas tillbaka

Enligt Brå ska 8 av 10 dödsskjutningar ha skett inom en kriminell miljö.

– Vi har ju sett att de här gängkriminella uppgörelserna har lett till väldigt mycket skjutvapenvåld, och det ska pressas tillbaka, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) i Expressen TV om rapporten.

Samtidigt har det varit färre skjutningar i landet under årets första tredjedel. Senaste tidens skjutningar riskerar dock att vända den trenden, tror Manne Gerell.

– Konflikterna går ofta i vågor och när de går in i ett allvarligt konfliktläge blir det ofta mycket våld på kort tid med hämnd på hämnd. Det ser ut att finnas konflikter i Stockholm, Göteborg och Malmö och vi kanske kommer få en ökning nu, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.