Dagen efter dödsolyckan är stämningen kring Ölands djurpark dyster. Himlen är grå och regnet ligger tjockt i luften, samtidigt som bommarna till parkeringen och stugbyn har slagits igen.
Parken är nu stängd för i sommar.
Och säsongen fick ett tragiskt slut.
En död på Ölands djurpark
Det var på söndagseftermiddagen som polis larmades till djur-, nöjes- och vattenparken, som ligger i Färjestaden på andra sidan bron från Kalmar. Orsaken var ”personskada hos djurparksanställd i samband med hantering av djur i parken”.
Senare stod det klart att personen dött.
Han stångades ihjäl av en eland, även kallad älgantilop, som är världens största antilop. Ett djur som vanligtvis inte är aggressivt, men som av någon anledning gick till attack i samband med att den anställde skulle föra in parkens djur för kvällen.
På måndagsförmiddagen mötte en chockad och märkbart tagen djurparkschef, ägaren Richard Berglund, pressen utanför djurparken, för att berätta vad som hade hänt.
Han var själv med vid händelsen.

Ägarens ord om händelsen
– Det var jag och han som skulle ta in djuren för kvällen och sen ... blev det som det blev, berättar Berglund för bland annat SVT Nyheter Småland.
Enligt honom befann sig flera djur ute på en stor ”savann”.
– Zebran går in först, allting är lugnt. Jag står på utsidan, han står på insidan. Sen kommer det en struts och sen en eland. Och sen blir det inte bra, uppger ägaren.
En teori är att älgantilopen blev stressad av strutsen.
Richard Berglund beskriver det som en ”sorgens dag”, då han och parken har förlorat ”en djurvårdare, en kompis, en vän som varit med oss i många år”.
Kom från Östeuropa
Enligt uppgift till Expressen är den man som dog i 50-årsåldern och från Östeuropa. Stämningen bland personalen beskrivs som ”tryckt” efter händelsen.
Det har också hållits krismöten.
Ölands djurpark har i flera år gett jobb till utländsk arbetskraft. Det rör sig bland annat om personer från Polen, Bulgarien, Ukraina och Rumänien. Men på måndagseftermiddagen har i princip alla hunnit lämna, enligt uppgift ska de ha tagit färjan från Karlskrona på morgonen.
Och på kapellet i Färjestaden, som höll öppet för sörjande under måndagen, var det ingen som dök upp.

Hade erfarenhet sen flera år
Mannen som dog beskrivs som en mångårig medarbetare, med lång erfarenhet av att hantera älgantiloper både på Öland och på djurparker utomlands. Richard Berglund säger på pressträffen att händelsen var en ren olycka.
– Jag var själv med och det kunde inte ha gjorts på något annat sätt. Vi skulle mata djuren och plötsligt gick den till attack, vi har aldrig haft några problem med de djuren förut, säger han enligt SVT Nyheter Småland.
Händelsen utreds nu av polis. Den har också anmälts till Arbetsmiljöverket och ska utredas av parken, som säger att man tar ”fullt ansvar”.
Expressen har sökt Ölands djurpark och Richard Berglund.
TIDIGARE ATTACKER PÅ DJURPARKER
2006: En orangutang på Borås djurpark angrep djurskötaren Lena Engström och slet av henne flera tår och ett finger. Lena Engström spelade död, och kollega som hört skriket sprutade vatten mot apan vilket fick honom att dra sig tillbaka.
2008: Djurskötaren Bengt Eriksson, 62, blev angripen av en tiger när han arbetade ensam i Junsele djurpark. Tigern högg honom i nacken flera gånger, men han lyckades tillkalla hjälp och överlevde.
2012: Vargguiden och djurvårdaren Karolina, 30, dödades av vargar när hon var ensam i varghägnet. Kolmårdens zoologiska chef fick villkorlig dom och dagsböter för grovt arbetsmiljöbrott. Kolmårdens Djurpark AB fick en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.
2017: En brunbjörn som grävt sig under ett stängsel på Orsa rovdjurspark dödade den 18-årige sommarvikarien Robert Lindvall. Vd:n och parkchefen åtalades för arbetsmiljöbrott. Parkchefen fick villkorlig dom och böter medan vd:n friades.
2019: Arkitekten Lars Liedegren, 79, fick armen avbiten av en krokodil när han skulle hålla tal i samband med en kräftskiva på Skansen-akvariet.