Efter dödsfallet – nu kan Alvedon 665 förbjudas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Medicinen Alvedon 665 bör dras in från marknaden, enligt ett förslag från EU-myndigheten PRAC.
Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGES

En person har avlidit och två har fått skador som krävt levertransplantationer efter att ha fått i sig för höga doser paracetamol från medicinen Alvedon 665. Nu kan tabletten förbjudas, enligt SVT Nyheter Väst. 

Medicinen Alvedon 665 bör dras in från marknaden, enligt EU-myndigheten PRAC. Bakgrunden är att en person i Göteborg har avlidit efter att ha fått i sig för höga doser av den smärtlindrande substansen paracetamol. Två personer ska också ha tvingats till levertransplantationer vid Sahlgrenska sjukhuset under det senaste året  


LÄS ÄVEN: Harry, 85, sjuk av läkemedel


Normalt sett klarar de flesta människor små doser av paracetamol, men höga doser i samband med leversjukdomar kan vara livshotande. Alvedon 655 frisätts långsammare i kroppen och ger därför längre smärtlindring, men gör det svårare för sjukvården att häva en eventuell överdos.

– Jag tycker att riskerna överväger vinsterna betydligt med Alvedon 665 i dagsläget. Det är risk att det kommer att komma fler som får leverskador, som man då ska väga mot de fördelar som kan finnas, säger överläkare Kai Knudsen till SVT Nyheter Väst.

Alvedon (här av en annan sort) innehåller paracetamol som normalt sett är ofarligt för friska patienter.
Foto: Colourbox

"Ska inte ta Alvedon 665 under längre tid"

Han ser dock ingen anledning för friska patienter att bekymra sig.

– Om de har en helt frisk lever behöver de inte oroa sig, inte heller om de begränsar användningen till de rekommenderade doserna under en kort tid. Men man ska vara lite försiktig och man ska inte ta det under någon längre tid, säger Kai Knudsen till SVT Nyheter Väst.

Tillverkarna GSK säger till SVT Nyheter Väst att de kommer fortsätta sälja medicinen tills frågan är helt avgjord. Enligt uppgifter kan beslutet komma redan under fredagen, men om det tas vidare till EU-kommissionen kan det dröja ytterligare några veckor.


LÄS ÄVEN: Allt fler äldre massmedicineras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.