Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter dåden: Nu kan WhatsApp förbjudas

Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Foto: Dan Kitwood

Populära meddelandetjänster som WhatsApp och Snapchat kan förbjudas, om inte polisen får läsa det som skrivs av användarna.

Storbritanniens David Cameron vill förbjuda krypteringstjänster som kan användas av terrorister.

Efter terrorattacken i Paris förra veckan kommer nu flera förslag på hur brottsbekämpningen kan förbättras. I söndags träffades EU:s inrikesministrar i just Frankrike, och där diskuterades bland annat ökad kontroll av vad som sprids på nätet.

– Ska vi tillåta möjligheter till kommunikation som helt enkelt inte är möjligt att läsa? sa den brittiske regeringschefen David Cameron på måndagen.

– Mitt svar på den frågan är: ”Nej, det ska vi inte.”

Exempel på krypterade meddelandetjänster är WhatsApp och Snapchat, som inte pekades ut direkt av Cameron men som nämns av tidningarna Independent och New York Times. Också Apples iMessage och FaceTime kan omfattas av förbudet, precis som Tigertext och Confide. Eller ryska Telegram som för ett år sedan fick hela 1,8 miljoner nya användare bara under en dag när Whatsapp låg nere.

Tidigast 2016

Förbudet kan träda i kraft tidigast 2016, men redan förra året träffade europeiska företrädare flera amerikanska teknikbolag som Microsoft och Twitter för att ta upp ansvaret för vad som sprids. Och i höstas kritiserades Facebook av brittiska myndigheter för att inte ha larmat om näthot från två män, som senare dödade en engelsk soldat.

David Cameron, ska sägas, har tidigare kritiserat sociala medier och ville efter London-kravallerna förbjuda exempelvis mikrobloggen Twitter, som då användes av våldsverkare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.