Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bränderna i Australien – koalorna hotade

Svenske Tobias om bränderna: ”Kan bli problem”
Över 1 000 koalor har dött i bränderna.
Bränder rasar i Australien.
Foto: PAUL MILLER / AP AAP IMAGE

De kraftiga bränder som har rasat i Australien har resulterat i att över 1 000 koalor har dödats och 80 procent av deras naturliga habitat har förstörts.

Enligt experter finns det nu risk att koalorna är för få för att kunna producera friska nya generationer på längre sikt, rapporterar Forbes

Den långdragna torkan och de svåra skogsbränderna i Australien har lett till en svår situation för landets koalor.

Bränderna har förstört många eukalyptusträd och dess blad, vilket är koalornas främsta näringskälla. En vuxen koala kan äta närmare ett kilo eukalyptusblad per dag.

Även om eukalyptusträden växer tillbaka efter en brand så kan det ta flera månader. Experter menar att detta kan leda till att många koalor kommer att svälta, skriver Forbes.

Över 1 000 koalor har dött och omkring 80 procent av deras naturliga habitat har förstörts i bränderna.

Är funktionellt utrotade

I maj i år larmade organisationen Australian Koala Foundation om att det, enligt deras siffror, knappt finns 80 000 koalor kvar i landet och att siffran kan vara så låg som 43 000.

Siffran innebär att koalorna ses som funktionellt utrotade. 

När en art är funktionellt utrotad innebär det att arten har minskat så pass mycket i antal att den har tappat sin ekologiska roll.

Kvinnan räddar koalan ur lågorna

Hjärtskärande bilderna på koalan mitt i eldinfernot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.